Tuesday , July 23 2024

Lipsa de investiții în educație costă în fiecare an omenirea mii de miliarde de dolari

Lipsa de investiție în educație și carențe educaționale pe care le generează costă în fiecare an mii de miliarde de dolari global, arată un studiu al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Ştiință și Cultură (UNESCO), publicat luni, informează marți AFP.

Într-un raport intitulat „Prețul inacțiunii: costurile private, sociale și fiscale ale copiilor și tinerilor care nu învață”, experți ai UNESCO au cifrat la 10.000 de miliarde de dolari costul mondial al lipsei școlarizării și al lacunelor educative, pentru anul 2030, scrie Agerpres.

O cifră „vertiginoasă”, care depășește produsul intern brut cumulat al Franței și Japoniei, două dintre țările cele mai bogate din lume, subliniază directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, într-un comunicat.

Audrey Azoulay constată un „cerc vicios de subinvestiție într-o educație de calitate”. „Persoanele mai puțin instruite au mai puține competențe. Lucrătorii subcalificați câștigă mai puțin. Persoanele cu venituri mici plătesc mai puține impozite, ceea ce înseamnă că guvernele au mai puține resurse pentru investit în sisteme de educație accesibile tuturor”, a explicat ea.

Circa 250 de milioane de copii (128 de milioane de băieți și 122 de milioane de fete) din întreaga lume nu frecventau școala în 2023, potrivit UNESCO, și „circa 70% dintre copiii din țările cu venituri medii sau mici nu pot înțelege un text scris simplu la vârsta de 10 ani”, potrivit lui Azoulay.

Potrivit raportului, deficitul de competență atinge 94% în Africa Subsahariană, 88% în Asia de Sud și în Asia de Vest, 74% în țările arabe sau 64% în America Latină și în Caraibe.

Reducând cu 10% numărul de tineri neșcolarizați sau insuficient formați, PIB-ul mondial ar crește de la 1% la 2% pe an, conchid de asemenea experții UNESCO în acest studiu.

„Educația este o investiție strategică, una dintre cele mai bune pentru indivizi, economii și societăți în general”, afirmă Audrey Azoulay.

Dincolo de considerentele financiare, educația are un impact și asupra sarcinilor în rândul minorelor, cu 69% mai multe la tinerele mai puțin educate, subliniază UNESCO.

Vezi si

Trump a donat pentru campania de alegere a Kamalei Harris ca procuror general în California

Dacă vicepreședinta SUA Kamala Harris va obține nominalizarea democrată la alegerile prezidențiale, după anunțul de …