Saturday , June 22 2024

Liderii din 16 țări, inclusiv România, sprijină planul lui Biden pentru Fâșia Gaza

Liderii din 16 țări au sprijinit joi, într-o declarație comună, inițiativa președintelui american Joe Biden privind încetarea focului în Fâșia Hamas și au îndemnat Israelul și gruparea palestiniană Hamas să o accepte, potrivit agențiilor AFP și EFE.


“A sosit momentul ca acest război să se încheie și acest acord este un punct de plecare necesar”, a transmis Casa Albă într-un comunicat comun semnat de Joe Biden și de alți 16 lideri, din Austria, Argentina, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Danemarca, Franța, Germania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Serbia, Spania și Thailanda.
“În acest moment decisiv, îndemnăm liderii Israelului și pe cei ai Hamas să facă ultimele compromisuri necesare pentru încheierea unui acord și sprijinirea familiilor ostaticilor noștri, precum și a celor aflați de ambele părți ale acestui teribil conflict, inclusiv a populației civile”, se arată în declarație.
Planul anunțat vineri seară de președintele american – o foaie de parcurs propusă, potrivit lui Biden, de Israel – prevede într-o primă etapă o încetare a focului de șase săptămâni însoțită de retragerea trupelor israeliene din zonele dens populate ale Fâșiei Gaza, eliberarea unora dintre ostaticii deținuți de Hamas (femeile și cei bolnavi) și a prizonierilor palestinieni, iar în a doua etapă, ale cărei detalii rămân să fie stabilite, ar urma o încetare a focului permanentă și eliberarea tuturor ostaticilor.
Premierul Netanyahu a declarat luni că propunerea președintelui american este incompletă. “Afirmația conform căreia am convenit o încetare a focului fără să fie îndeplinite condițiile noastre nu este corectă”, a reacționat premierul israelian, care a precizat că susține doar un armistițiu temporar pentru eliberarea ostaticilor. (Agerpres)

Vezi si

Turiștii nu vor mai putea închiria apartamente pe termen scurt în Barcelona

Barcelona vrea să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul …