Thursday , December 1 2022

Lagarde va prelua probabil conducerea FMI cu ajutorul SUA şi al Japoniei

Ministrul francez de Finanţe, Christine Lagarde, va deveni probabil următorul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu susţinerea Statelor Unite şi Japoniei, potrivit cotidianului nipon Nikkei, care citează surse din sectorul financiar de la Washington.

SUA, cel mai important acţionar al FMI, şi Japonia, pe poziţia a doua în funcţie de procentajul de vot, ar urma să-şi anunţe oficial susţinerea pentru Lagarde începând cu 10 iunie, când se încheie oficial procesul de nominalizare, notează publicaţia niponă, preluată de Reuters.

Oficiali japonezi nu au fost disponibili pentru comentarii. Ministrul de Finanţe, Yoshihiko Noda, a afirmat doar că un nou director general al FMI ar trebui ales printr-un proces deschis, transparent şi bazate pe merite.

Statele cu economii emergente susţin că importanţa tot mai mare pe care o au în economia globală ar trebui să le ofere o şansă pentru conducerea Fondului, care revine, în mod tradiţional, unui european.

Guvernatorul băncii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, a fost, de semenea, nominalizat pentru a-i succede lui Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat la 18 mai din funcţia de director general al FMI. Carstens nu dispune, însă, de suficient sprijin.

Instituţia internaţională are termen până la 30 iunie pentru a alege un nou director general. Board-ul FMI a afirmat că ar fi de preferat ca statele membre să accepte prin consens un candidat, însă se poate ajunge şi la vot.

SUA şi Europa deţin, împreună, 48% din voturi la FMI, iar Japonia are peste 6%. Presupunând că toate statele europene vor susţine candidatura lui Lagarde, ministrul francez va depăşi 51% şi va obţine postul, notează Nikkei.

Vezi si

Aproape jumătate din rețeaua electrică a Ucrainei este încă avariată

Aproape jumătate din rețeaua electrică a Ucrainei este încă avariată. Zeci de angajați din energie …