Sunday , April 21 2024

Kremlinul susține că dronele folosite în atacul din Crimeea ar fi trecut prin coridorul securizat pentru cereale

Rusia a transmis duminică, 30 octombrie, că ar fi recuperat fragmente de dronă folosite în atacul Flotei ruse la Marea Neagră, la Sevastopol, în Crimeea, şi acuză că acestea au folosit coridorul securizat destinat transportului cerealelor.”Dronele maritime se deplasau în zone de securitate a «coridorului cerealelor»”, acuză Ministerul rus al Apărării, care precizează că a recuperat fragmente de drone din mare.

Unele dintre aceste drone aveau ”module de navigaţie fabricate în Canada”, iar o dronă ar fi putut să fi fost lansată ”de pe una dintre navele civile închiriate de Kiev sau de stăpânii săi occidentali în vederea exportării produselor agricole din porturi maritime din Ucraina”, pretinde ministerul rus.

Rusia a anunţat sâmbătă, ca represalii faţă de acest atac, că-şi suspendă participarea la Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, vitale în aprovizioonarea alimentară mondială.

Ucraina a denunţat gestul ca fiind un ”pretext” şi a îndemnat să se exercite presiuni pentru ca Rusia ”să se angajeze din nou să-şi respecte obligaţiile” în acest acord încheiat în iulie, sub egida ONU şi Turciei – singurul acord încheiat îngtre Moscova şi Kiev de la începutul Războiului rus în Ucraina.

Exporturile de cereale din porturi ucrainene sunt din nou ”imposibile”, din cauza blocadei ruse, a deplâns duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii. Potrivit ministrului Oleksandr Kubrakov, o navă încărcată cu 40 de tone de cereale ar fi urmat să plece duminică din Ucraina către Etiopia, ”însă, din cauza blocadei culoarului cerealelor de către Rusia, exporturile sunt imposibile”, a anunţat el într-un mesaj postat pe Twitter.

 

Vezi si

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

După lungi şi dificile negocieri, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă un uriaş plan …