Saturday , April 20 2024

Jurnalist rus, aproape omorât în bătaie la Moscova

O înregistrare video care ar arăta cum un reporter rus este aproape omorât în bătaie la Moscova a apărut luni pe un site de ştiri rus, în condiţiile în care atacul a atras atenţia organizaţiilor internaţionale de apărare a drepturilor jurnaliştilor, relatează New York Times în ediţia online.

În înregistrarea postată pe site-ul Lifenews.ru, se poate vedea cum jurnalistul cotidianului rus Kommersant, Oleg Kaşin, în vârstă de 30 de ani, este bătut metodic cu o bară de metal timp de aproximativ 80 de secunde.

Redactorul-şef al ziarului, Mihail Mihailin, consideră că atacul, comis sâmbătă în jurul prânzului, este legat de îndatoririle profesionale ale lui Kaşin, atacatorii rupându-i degetele, ca un fel de pedeapsă pentru scrierea articolelor sale.

În primele cadre ale înregistrării, un atacator care ţine în mână un obiect deschis la culoare, descris de martori ca un buchet de flori cu o bară de fier ascunsă înăuntru, merge în faţa lui Kaşin, în timp ce reporterul se apropie de o poartă. Apoi necunoscutul se întoarce şi îl loveşte pe jurnalist.

Un al doilea atacator se apropie şi începe o ploaie de lovituri. După aproximativ 11 secunde, florile cad şi bara de metal poate fi văzută în fundal. În final, cei doi bărbaţi îl lovesc pe reporterul rus în cap şi se îndepărtează. Acesta încearcă să se ridice, dar cade înapoi la pământ.

Luni, Oleg Kaşin se afla în continuare într-o comă indusă la un spital din Moscova. Un alt jurnalist rus, Anatoli Adamciuk, a fost bătut, în noaptea de duminică spre luni, la Jukovski, la periferia Moscovei.

Cel puţin 19 jurnalişti au fost omorâţi în Rusia după anul 2000, iar cazurile lor rămân neelucidate până în prezent, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, cu sediul la New York.

Vezi si

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea continua încă cinci ani

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai …