Saturday , December 3 2022

Japonezii se tem de ploile radioactive. Elemente radioactive prezente in apa si alimente

Ploile aşteptate duminică în Japonia generează îngrijorarea unei părţi a populaţiei nipone care se teme că acestea ar putea fi radioactive, a anunţat Guvernul de la Tokyo, lansând un apel la calm.

“Un anumit număr de persoane” din Tokyo şi din nordul Japoniei au sunat autorităţile pentru a întreba dacă precipitaţiile previzionate spre sfârşitul zilei în regiunea Tokyo, mai ales, ar putea fi contaminate.

“Nivelurile actuale nu arată niciun pericol posibil pentru sănătate”, a declarat şeful de cabinet adjunct al premierului, Tetsuro Fukuyama, pentru postul public de televiziune NHK.

“Nu vă îngrijoraţi. Dacă vă faceţi griji, folosiţi o umbrelă”, a recomandat Fukuyama. “Dacă vă udaţi, schimbaţi-vă”, a continuat el.

Agenţia meteorologică a anunţat trei până la cinci milimetri de precipitaţii în jurul centralei nucleare Fukushima, grav avariată în urma cutremurului urmat de tsunami din 11 martie.

Ploi slabe sunt aşteptate în cursul serii şi în capitală, situată la 250 de kilometri sud-est de centrală.

Elemente radioactive au fost găsite în lapte în prefectura Fukushima şi în spanac în Ibaraki, situată între Fukushima şi Tokyo.

Urme de contaminare au fost descoperite şi în apa de la robinet din capitala japoneză.

Nivelurile descoperite, cu mult sub limita legală admisă, nu sunt periculoase pentru sănătate, a subliniat Guvernul.

Limita legală pentru conţinutul de iod radioactiv 131 a fost însă depăşită punctual, joi, în apa curentă din municipalitatea prefecturii Fukushima, situată la 45 de kilometri de centrală. Nivelul a coborât însă în ziua următoare, potrivit măsurătorilor efectuate.

Tot în apa curentă, au fost depistate iod radioactiv şi cesiu în nordul prefecturii Ibaraki, a anunţat duminică agenţia Kyodo.

Vezi si

Val de percheziții ale Securității Ucrainei în Biserica Ortodoxă Ucraineană

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și-a intensificat controalele la diverse lăcașuri de cult care …