Wednesday , December 7 2022

Italia votează, extrema-dreaptă țintește victoria

Italienii decid duminică dacă vor alege cel mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul unor alegeri urmărite îndeaproape în întreaga Europă, scrie BBC, citat de Mediafax.

Giorgia Meloni (foto) conduce partidul de extremă dreapta Fratelli d’Italia și își propune să devină prima femeie prim-ministru al țării, aliată cu alte două partide de dreapta.

Meloni și-a îndulcit imaginea, dar este legată de trecutul fascist al Italiei. Susține sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și și-a atenuat retorica privind Europa.

Dar încă îmbrățișează vechiul slogan fascist “Dumnezeu, patria și familia”, s-a pronunțat împotriva “lobby-ului LGBT” și a cerut o blocadă navală a Libiei pentru a opri migrația.

Secțiile de votare se deschid în toată Italia la ora 07:00 și se închid la ora 23:00, când sondajele la ieșirea de la urne vor da o idee despre cine a câștigat.

Economia Italiei își revenea după pandemia Covid-19, dar criza energetică – declanșată de invazia Rusiei în Ucraina – a făcut ca prețurile să crească vertiginos. În timp ce politicienii și-au petrecut ultimele zile certându-se pe tema Europei și a Rusiei, italienii sunt cel mai mult îngrijorați de plata facturilor.

UE a fost de acord să trimită Italiei o sumă impresionantă de 200 de miliarde de euro sub formă de subvenții și împrumuturi pentru redresarea post-Covid, dar acest lucru este condiționat de reformele aprobate de guvernul demisionar al lui Mario Draghi. Giorgia Meloni a cerut revizuirea planului și a vorbit despre posibilitatea de a face mai mult pentru a “apăra” interesele naționale ale Italiei în UE.

Nu este de mirare că mulți dintre liderii europeni urmăresc cu atenție acest vot.

Până la începutul lunii august, partidele de stânga și de centru din Italia intenționau să lanseze o provocare comună împotriva alianței Meloni. Dar nu au reușit să ajungă la un acord, iar cel mai mare rival al lui Meloni în sondajele de opinie – liderul de centru-stânga al Partidului Democrat, Enrico Letta – se confruntă acum cu o luptă dificilă.

El are în comun mai multe politici cu Mișcarea Cinci Stele condusă de Giuseppe Conte, dar nu se înțeleg.

Italienii aleg două camere ale parlamentului – Camera și Senatul – și, conform noilor reguli, mărimea acestora a fost redusă cu o treime, astfel încât Camera are 400 de locuri, iar Senatul 200.

Acest lucru este probabil să ajute cel mai mult alianța câștigătoare, atunci când este combinat cu sistemul electoral mixt din Italia. Mai mult de o treime din mandate sunt câștigate în urma unui scrutin uninominal pe circumscripții și peste 60% prin reprezentare proporțională în întreaga Italie.

Orice alianță care obține 40% din voturi ar putea obține până la 60% din mandate, consideră comentatorii italieni. Chiar dacă Fratelli d’Italia ajunge în fruntea voturilor, iar aliații Giorgiei Meloni îi oferă o majoritate, nu ei decid cine devine prim-ministru. Această decizie îi va reveni președintelui Sergio Mattarella, care joacă un rol important în Constituția Italiei.

În cursa pentru Senat se află una dintre cele mai prețuite vedete ale trecutului Italiei, Gina Lollobrigida. Acum în vârstă de 95 de ani, fosta actriță de la Hollywood a câștigat o serie de premii în anii 1960 și a sfidat o fractură de femur pentru a lupta în alegerile de duminică. (Mediafax)

Vezi si

Ungaria a blocat, prin veto, ajutorul UE de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei 

Ungaria s-a opus, marţi, prin veto, pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub …