Saturday , April 13 2024

Islamistii publica fotografii macabre dupa esecul comandoului francez in Somalia

Insurgenţii somalezi Shebab au publicat luni pe contul lor de Twitter o fotografie cu cadavrul unui bărbat alb, prezentat ca şeful comandoului care a eşuat să îl elibereze, sâmbătă, pe ostaticul francez Denis Allex, deţinut din 2009, relatează AFP.

“Comandantul francez ucis în timpul operaţiunii de salvare neglijente de la Bulomarer”, se precizează sub imaginea care înfăţişează un tânăr cu părul scurt, cu sângele uscat pe faţă şi îmbrăcat în pantalon deschis la culoare şi cu o cămaşă închisă.

“François Hollande, merită?”, se poate citi sub a doua fotografie în care cadavrul apare în plan îndepărtat, alături de material militar, între care arme, cartuşe, o vestă antiglonţ, o cască, un rucsac şi material optic.

Pe picioarele lui sunt aşezate pistoale şi o puşcă de asalt, amândouă cu amortizoare şi în culori de camuflaj. Bărbatul decedat poartă bocanci militari şi o mănuşă de protecţie în mâna dreaptă.

Nu se poate şti, pornind de aceste fotografii, unde a fost rănit acesta.

Cea de-a treia fotografie îi înfăţişează faţa în prim-plan. Gulerul cămăşii este desfăcut, probabil voluntar, pentru a se vedea un lanţ şi o cruce creştină din argint. “Întoarcerea cruciadelor, dar crucea nu l-a putut salva de sabie”, continuă textul.

O a patra fotografie descrisă ca fiind cea a “unei părţi a capturii recuperate de la forţele franceze în timpul fugii” arată două puşti de asalt şi un pistol, amândouă în culori de camuflaj şi dotate cu amortizoare, precum şi mai multe cartuşe.
Islamiştii somalezi au anunţat deja luni dimineaţa că un soldat francez pe care l-ar fi luat prizonier a murit din cauza rănilor.

Într-un text publicat în acelaşi timp cu fotografiile, ei afirmă că militarul era “comandantul care conducea operaţiunea”, capturat după ce a fost grav rănit şi abandonat de camarazii săi”.

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a confirmat implicit, luni, moartea acestui soldat.

El a declarat, de asemenea, că se teme că insurgenţii somalezi ar putea organiza o “punere în scenă macabră” cu cadavrul acestuia şi cel al ostatului Denis Allex – probabil un pseudonim – un agent al serviciilor franceze de informaţii externe (DGSE), răpit la 14 iulie 2009 la Mogadiscio şi despre care se crede că a murit după operaţiunea eşuată de a-l salva.

Shebab au asigurat că el este încă în viaţă şi în mâinile lor şi au anunţat că vor să îl judece.

Raidul a fost desfăşurat în noaptea de vineri spre sâmbătă de serviciul de Acţiune al DGSE. Comandoul format din aproximativ 50 de persoane, transportate cu cel puţin cinci elicoptere şi lăsate la trei kilometri de Bulomarer, unde a fost localizat ostaticul, s-a confruntat cu o rezistenţă “mai puternică decât prevăzuse” din partea islamiştilor.
Potrivit martorilor oculari, aterizarea lor a fost reperată de locuitori şi Shebab au fost informaţi rapid.

Vezi si

Parlamentul de la Kiev a adoptat controversata lege privind mobilizarea în forțele armate

Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege care înăsprește mobilizarea în forțele armate, …