Tuesday , April 16 2024

Irlanda suspendă vaccinarea cu AstraZeneca după cazurile de tromboză din unele țări europene

Irlanda a decis suspendarea temporară vaccinării cu serul produs de Oxford/AstraZeneca, pe fondul problemelor legate de eventuale efecte secundare, informează The Guardian. Decizia reprezintă o măsură de precauție, după incidentele semnalate cel mai recent în Norvegia.

Trei angajați din sistemul sanitar din Norvegia care au primit recent vaccinul anti-Covid AstraZeneca sunt tratați în spital pentru sângerări, cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite, au declarat sâmbătă autoritățile norvegiene, relatează Reuters.

Tot mai multe state europene au luat decizii similare, deși Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) transmitea săptămâna trecută că nu există indicii privind o eventuală legătură între problemele medicale apărute la unele persoane și serul produs de britanici.

Comitetul irlandez care gestionează campania de vaccinare a recomandat suspendarea temporară a utilizării vaccinului AstaZeneca, măsura intrând în vigoare imediat. Unul dintre șefii autorității medicale din Irlanda, doctorul Ronan Glynn, a subliniat însă că nu există nicio dovadă care să indice că serul ar putea cauza formarea unor cheaguri de sânge.

Primele relatări legate de cheagurile de sânge dezvoltate de persoane vaccinate cu AstaZeneca au apărut în Austria, informațiile determinând mai multe state europene, printre care și Danemarca, să suspende utilizarea serului, așteptând noi investigații.

Potrivit Guardian, Irlanda a citat un raport referitor la un deces și trei internări în Norvegia.

“Ca urmare a noilor informații primite de la Agenția Norvegiană de Medicamente și după discuții cu Autoritatea Sanitară de Reglementare a Produselor, Comitetul Național de Imunizare a recomandat ca administrarea vaccinului antiCovid AstraZeneca să fie temporar sistată, începând cu dimineața zilei de 14 martie”, a precizat Glynn.

“Această recomandare a fost făcută în urma unui raport al Agenției Norvegiene a Medicamentului privind patru noi cazuri grave de dezvoltare a unor cheaguri de sânge la adulți care fuseseră vaccinați cu serul antiCovid AstraZeneca. (..) Nu există nicio concluzie care să ateste că ar fi vreo legătură înre vaccin și aceste cazuri. Cu toate acestea, acționând pe principiul precauției și așteptând noi informații, Comitetul a recomandat suspendare temporară a programului de vaccinare cu acest ser”.

Milioane de oameni au fost deja vaccinați cu serul AstraZeneca, fără a prezenta niciun fel de efecte secundare semnificative, a precizat autoritatea pentru medicamente din Marea Britanie. Numărul cazurilor de cheaguri de sânge sau hemoragii cerebrale la persoane care au fost vaccinate recent nu este mai mare decât cel anticipat, raportat la numărul populației.

Vaccinările cu AstraZeneca reprezintă 20% din cele 570.000 de doze de vaccin antiCovid administrate până acum în Irlanda, majoritatea celor care au primit acest ser fiind cadre medicale, în condițiile în care, inițial, vaccinul nu era recomandat pentru persoanele în vârstă.

Vezi si

Proiectul de lege privind ajutorul SUA pentru Ucraina și Israel, aproape de deblocare

Proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina și Israel, amânat de mai mult timp, ar …