Monday , October 3 2022

Irene ameninţă SUA: Obama a decretat stare de urgenţă

Preşedintele SUA, Barack Obama, a decretat starea de urgenţă în mai multe state de pe coasta de Est a ţării afectate de uraganul Irene, aşa încât guvernul federal să poată să acorde ajutor acestor zone, informează EFE, duminică, pe baza documentelor publicate pe pagina de internet a Casei Albe.

Decizia vizează statele cuprinse între Virginia şi Masachusetts, trecând prin Maryland, New Jersey, New York, Connecticut şi Rhode Island. Decertarea stării d eurgenţă a interbenit chiar dacă uraganul Irene a slăbit din intensitate şi a devenit furtună tropicală cu puţin înainte de a lovit New York cu întreaga sa tărie, informează CNN.
Uraganul Irene a provocat până acum moartea a cel puţin zece persoane în Statele Unite şi a lăsat peste 3 milioane de oameni fără curent electric.

Documentele semnate de şeful statului autorizează ‘coordonarea ‘ operaţiunilor de acordare de ajutor realizate de departamentul naţional pentru siguranţă şi Agenţia Federală pentru Managementul Crizelor.

Până în prezent, uraganul Irene a provocat în SUA nouă morţi, numeroase daune materiale şi a lăcsat fără energie electrică peste un milion de persoane.

East River a început să se reverse pe străzile din zona joasă a New Yorkului, din cauza uraganului Irene, în timp ce Hudsonul se apropie de nivelul maxim, iar în zona Long Beach se înregistrează o maree puternică, care a dărâmat unele ziduri de protecţie, relatează CNN.

Uraganul Irene, care rămâne de categoria 1, şi-a accelerat înaintarea spre nord de-a lungul coastei estice a Statelor Unite. Dacă vineri şi sâmbătă viteza sa de deplasare era de 24 km/h, acum viteza sa a ajuns la 41 km/h.

La ora 12.00 GMT (15.00, ora României) uraganul era la numai 60 de kilometri sud-sud-vest de New York City, ceea ce înseamnă că în mai puţin de jumătate de oră va lovi cu toată forţa metropola americană.

Peste 50.000 de persoane au rămas fără curent electric, duminică, la New York, în timp ce oraşul este afectat de ploile torenţiale provocate de uraganul Irene.

Aceste întreruperi de electricitate afectează Bronx, Brooklyn, Queens şi Staten Island. Nicio problemă nu era semnalată în Manhattan, potrivit companiei de distribuţie Con Edison.

Nicio problemă majoră nu a fost semnalată în cursul nopţii.

Primarul din New York se aşteaptă la o creştere puternică a apelor în cursul dimineţii, când Irene se va suprapune cu mareea.

Irene a ajuns din nou, duminică, în apropiere de Atlantic City, în New Jersey, stat vecin cu New York, potrivit Centrului Naţional pentru Urgane (NHC).

Uraganul a ajuns prima dată pe ţărm în North Carolina, apoi s-a îndreptat către largul coastelor Virginiei, Maryland şi New Jersey, după care a revenit duminică dimineaţă la New Jersey.

Irene a provocat moartea a nouă persoane în Statele Unite, unde două milioane de persoane au fost evacuate.

New York părea duminică un oraş mort. Străzile erau goale, cu excepţia rarelor taxiuri, toate transporturile în comun fiind oprite.

Vezi si

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, care s-a opus războiului la TV, a evadat din arestul la domiciliu împreună cu fiica ei de 11 ani

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, jurnalista rusă cunoscută în întreaga lume după ce a criticat în …