Saturday , December 9 2023

Înspăimântător. 220.000 de copii abuzați de preoți catolici francezi în ultimii 70 de ani

Aproape 220.000 de copii au fost abuzați sexual de preoți catolici francezi din 1950 până în prezent, a constatat o anchetă independentă, citată de BBC, The Guardian, Euronews și Reuters. Raportul a avertizat că numărul ar putea crește la 330.000 dacă s-ar include și abuzurile din partea membrilor laici ai Bisericii. Șeful anchetei, Jean-Marc Sauvé, a declarat că cifrele sunt „copleșitoare”.

Biserica franceză și-a exprimat „rușinea și groaza” în legătură cu descoperirile și a cerut iertare.

O victimă a numit raportul un punct de cotitură în istoria Franței și a spus că este timpul ca Biserica Catolică să reevalueze fundamental acțiunile sale.

Publicarea raportului marchează cel mai recent scandal de abuzuri sexuale care a zguduit Biserica Romano-Catolică.

Ancheta a fost comandată de Biserica Catolică Franceză în 2018. Ancheta a cercetat mai bine de doi ani și jumătate dosarele instanțelor, poliției și Bisericii și a contactat victime și martori.

Sauvé, un înalt funcționar public, a spus că până la începutul anilor 2000, Biserica Catolică „a arătat o indiferență profundă și chiar crudă față de victime”.

Comisia a găsit dovezi în legătură cu între 2.900 și 3.200 de agresori – dintr-un total de 115.000 de preoți și alți clerici – dar a spus că aceasta este probabil o subestimare.

Raportul, care are aproape 2.500 de pagini, indică faptul că „marea majoritate” a victimelor erau băieți pre-adolescenți dintr-o mare varietate de medii sociale.

„Biserica catolică este, după cercul de familie și prieteni, mediul cu cea mai mare prevalență a violenței sexuale”, arată raportul.

Ancheta a constatat că 60% dintre victime au suferit tulburări emoționale și sexuale grave în viața ulterioară.

Ancheta a recomandat modificări ale culturii și practicilor Bisericii, inclusiv limitări ale secretului mărturisirii în cazurile de abuz.

La începutul acestui an, Papa Francisc a schimbat legile Bisericii Romano-Catolice pentru a criminaliza în mod explicit abuzurile sexuale, în cea mai mare revizuire a codului penal de aproape 40 de ani.

Majoritatea cazurilor evaluate de comisie sunt considerate a fi prea vechi pentru a fi urmărite în temeiul legislației franceze.

Vezi si

Ucraina a revizuit legislaţia privind minorităţile naţionale şi pe cea anticorupţie, în aşteptarea deciziei privind negocierile de aderare la UE

Parlamentul ucrainean a adoptat vineri un act normativ prin care sunt revizuite mai multe legi …