Thursday , September 29 2022

În primul său discurs, Regele Charles al III-lea promite să fie în slujba britanicilor întreaga viaţă, ca şi Elisabeta a II-a

Regele Charles al III-lea a promis vineri să-i servească pe britanici întreaga sa viaţă, reluând angajamentul luat de defuncta sa mamă, Elisabeta a II-a, la împlinirea a 21 de ani, relatează agenţiile internaţionale de presă.


“Reînnoiesc în faţa voastră acest angajament de serviciu de-a lungul întregii vieţi”, a declarat Charles al III-lea în cadrul primei sale alocuţiuni ca suveran.
Primul discurs al lui Charles al III-lea către naţiune a prilejuit un omagiu vibrant către regina defunctă.

Regele Charles a spus, în primul său discurs ca rege său, că rolul și îndatoririle Monarhiei Britanice rămân aceleași, ca pe vremea Reginei Elisabeta a II-a. Charles a avut și un mesaj pentru „Mama”: „Când îți începi ultima călătorie alături de tata, îngerii să îți cânte(…).Îți mulțumesc”.

„Majestatea sa Regina, mult-iubita mea mamă, a fost un model pentru mine și pentru întreaga familie, iar serviciul său de o viață întreagă reprezintă un angajament pe care îl reînnoiesc”, a spus, în începutul discursului său ca rege, Charles al III-lea.

Regele a spus că pe lângă durerea lui personală și a familiei sale, împărtășește durerea tuturor, din toate țările în care regina a fost șef de stat, din Commonwealth și din întreaga lume, și care au un profund sentiment de recunoștință pentru cei peste 70 de ani în care Regina, „mama mea” le-a slujit și a fost slujită.

„A fost mai mult decât o promisiune, a fost un angajament personal profund care a definit întreaga ei viață. A făcut sacrificii pentru datoria ei. Și devotamentul suveranului nu s-a clintit niciodată (…) Am văzut acea dragoste permanentă pentru tradiție, împreună cu acea îmbrățișare neînfricată a progresului. (…) Afecțiunea, admirația și respectul pe care le-a inspirat rămân și fiecare membru al familiei mele poate depune mărturie. La ea puteam găsi aceste calități împreună: căldura, umorul și capacitatea de a vedea mereu cu grijă”, a spus Regele.

Charles a vorbit și despre momentul în care Regina Elisabeta a II-a a fost înscăunattă, când lumea încă se confrunta cu privațiunile și urmările celui de-al Doilea Război Mondial.

„Încă trăia după convențiile din vremurile anterioare. În ultimii 70 de ani, am devenit normali? Probabil că da. Instituțiile statului s-au schimbat, s-a întâmplat. (…) Valorile noastre au rămas și trebuie să rămână constante. Îndatoririle monarhiei rămân, de asemenea, la fel ca și relația și responsabilitatea specială a suveranilor față de Biserica Angliei. (…) Am fost educat să prețuiesc simțul datoriei față de ceilalți. Privesc cu cel mai mare respect prețioasele tradiții, libertăți și responsabilități ale istoriei noastre unice și ale sistemului nostru de guvernare parlamentară”, a spus Regele Charles al III-lea.

Regele a spus că se „angajează solemn” să păstreze principiile constituționale „pe parcrusul timpului rămas, pe care Dumnezeu mi-l va acorda”.

„Așa cum regina însăși a făcut-o cu un devotament atât de neclintit, și eu m-am angajat acum solemn ca pe tot parcursul timpului rămas pe care Dumnezeu mi-l va acorda să păstrez principiile constituționale din inima națiunii noastre. Și oriunde ați trăi în Regatul Unit sau în regatele și teritoriile din întreaga lume, și oricare ar fi trecutul sau convingerile voastre, mă voi strădui să vă servesc cu loialitate, respect și dragoste toată viața mea. În timp ce îmi asum noua o responsabilitate. Nu îmi va mai fi posibil să ofer atât de mult timp și energie organizațiilor caritabile și problemelor la care țin atât de mult oamenii. Știu că această muncă importantă va continua în mâinile de încredere ale altora”, a spus Regele.

Regele Charles al III-lea a spuc că acest moment aduce și o mare schimbare pentru familia sa. El a a vorbit despre „ajutorul iubitor al scumpei mele soții, Camilla” cu care s-a căsătorit în urmă cu 17 ani și care devine Regina consort.

„Știu că va aduce în fața exigențelor noului ei rol datoria fermă pe care am ajuns să mă bazez atât de mult”, a spus Regele.

Regele Charles a spus că William își va asuma titlurile scoțiene, „care au însemnat atât de mult pentru mine”, pentru că fiul spu îi va succeda la tron. Tot William își asumă responsabilitățile pentru Ducatul de Cornwall, pe care Relege și le-a asumat timp de mai bine de cinci decenii.

„Astăzi sunt mândru că el este Prinț de Wales. A existat o companie din țară al cărei titlu am avut marele privilegiu de a-l purta în timpul unei mari părți din viața mea. Alături Prințesa de Wales știu că va continua să inspire și să conducă conversațiile noastre naționale, unde poate oferi ajutor important”, a spus Regele, care a vorbit și despre fiul său Henry: „Vreau, de asemenea, să-mi exprim dragostea mea pentru Harry și Meghan în timp ce continuă să-și construiască viața”.

Regelele i-a îndemnat pe britanici să își amintească de Regina Elisabeta și să își ia puterea din exemplul ei.

„În numele întregii mele familii, nu pot decât să vă ofer cele mai sincere mulțumiri pentru condoleanțe și sprijin. Ele înseamnă pentru mine mai mult decât aș putea exprima vreodată”, a spus Regele.

În finalul discursului, Charles a avut un mesaj pentru „Mama”. „Pentru scumpa mea mamă. În timp ce îți începi ultima ta mare călătorie alături de tata, vreau să spun doar atât: Mulțumesc. Mulțumesc, doamnă!”. (Mediafax)

Vezi si

Jumătate din gazul din conductele din Marea Baltică s-a scurs deja

Mai mult de jumătate din gazul aflat în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, avariate …