Friday , May 24 2024

Hugo Chavez va fi îmbălsămat şi expus publicului, ca Lenin

Vicepreşedintele venezuelan Nicolas Maduro a creat senzaţie, joi, când a anunţat că liderul sud-american va fi “îmbălsămat”, ca marii revoluţionari ai secolului XX, Lenin, Ho Chi Minh sau Mao Tse Tung şi că trupul său neînsufleţit va fi “vizibil încă cel puţin şapte zile”. “Vrem să îl vadă toţi cei care vor acest lucru”, a explicat el.

Sute de mii de venezueleni şi peste 30 de şefi de stat şi de guvern se pregăteau să asiste, vineri, la funeraliile naţionale ale defunctului preşedinte Hugo Chavez, care va fi îmbălsămat “ca Lenin”.

Venezuelanii au aşteptat chiar şi 12 ore ca să ajungă la sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Chavez, expus la Academia Militară din Caracas, pentru a-i aduce un ultim omagiu, informează site-ul televiziunii NBC.

Majoritatea liderilor latino-americani va fi prezentă la ceremonie, la fel ca şi unii aliaţi controversaţi ai fostului preşedinte “antiimperialist”, cum sunt liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad, cubanezul Raul Castro sau belarusul Aleksandr Lukaşenko. Statele Unite, ţinta predilectă a criticilor vehemente ale lui Chavez, şi europenii nu au trimis decât delegaţii de rang secund.

Nicolas Maduro a creat senzaţie, joi, când a anunţat că liderul sud-american va fi “îmbălsămat” şi expus într-un sicriu de sticlă, la fel ca marii revoluţionari ai secolului XX, Lenin, Ho Chi Minh sau Mao Tse Tung, “pentru ca poporul să îl poată avea cu el în muzeul Revoluţiei pentru eternitate”. Trupul său neînsufleţit va fi “vizibil încă cel puţin şapte zile”. “Vrem să îl vadă toţi cei care vor acest lucru”, a explicat vicepreşedintele.

Autorităţile venezuelane au livrat totuşi informaţii contradictorii cu privire la momentul în care cadavrul lui Chavez va fi transferat la “cazarma Muntelui”, la vest de Caracas, unde este în construcţie un Muzeu al Revoluţiei bolivariene. Maduro a declarat iniţial că acest transfer va avea loc vineri, după funeraliile de stat. Dar ministrul Ştiinţei şi Tehnologiei şi ginerele lui Chavez, Jorge Arreaza, a anunţat ulterior că trupul neînsufleţit al fostului preşedinte va rămâne expus timp de “cel puţin şapte zile la Academia Militară” din Caracas.

“Comandantul meu va fi îmbălsămat. El intră în istorie”, a afirmat Berkis Martinez, epuizat după ce a aşteptat întreaga zi, fără a-l putea vedea.

“Este bine că dau şapte zile în plus … şi tot este prea puţin. Ieri, am mers opt kilometri de la spitalul militar şi nu am putut să-l văd. Am venit astăzi, am venit de dimineaţă şi nu am putut să-l văd”, a declarat  Antonio Gomez, în vârstă de 53 de ani, care făcea o pauză sub un copac, pe un pod din apropierea Academiei Militare.

Potrivit autorităţilor, peste două milioane de venezuelani i-au adus deja un omagiu liderului lor şi zeci de mii îşi aşteaptă în continuare rândul, 24 de ore din 24.

Joi seara, imediat după ce a ajuns la Caracas, preşedintele cubanez Raul Castro, urmat de preşedintele Braziliei Dilma Rousseff şi de predecesorul său Luiz Inacio Lula de Silva şi apoi preşedintele ecuadorian Rafael Correa s-au recules în faţa cadavrului lui Hugo Chavez.  Chavez era considerat principalul aliat politic şi economic al Cubei şi se prezenta ca fiul spiritual al părintelui Revoluţiei Cubaneze, Fidel Castro.

Anunţul morţii liderului stângii latino-americane a provocat o adevărată undă de şoc în Venezuela şi a deschis o perioadă de incertitudine. Opoziţia rămâne în umbră pentru moment şi nu toţi cetăţenii îl idolatrizează pe Chavez.

“Singurul lucru pe care l-a făcut Chavez a fost să răspândească ură şi diviziune. Ei vor să facă din el un martir. Acest lucru mă face să râd”, afirmă Jose Mendez, un programator în vârstă de 28 de ani.În 14 ani de putere, Hugo Chavez a reînviat flacăra stângii latino-americane “antiimperialiste” pe continentul latino-american, informează Mediafax.

În Venezuela, el şi-a construit popularitate în rândul păturilor defavorizate cu programe sociale finanţate prin resursele de petrol şi graţie charismei sale exuberante. El a generat, de asemenea, clivaje puternice în societatea venezuelană, fără a reuşi să limiteze sărăcia şi violenţa urbană în creştere.

Vicepreşedintele Nicolas Maduro va depune jurământul vineri, la ora 19.00 (sâmbătă, 01.30 ora României) în funcţia de preşedinte interimar al Venezuelei, a anunţat joi preşedintele Adunării Naţionale, Diosdado Cabello, informeează AFP citată de Mediafax. “Convocăm pentru mâine, la ora 19.00, la salonul de onoare al Academiei Militare a Gărzii Naţionale o sesiune specială pentru depunerea jurământului tovarăşului Nicolas Maduro în funcţia de preşedinte interimar al Republicii”, a declarat Cabello.

Maduro, în vârstă de 50 de ani, va conduce ţara până la alegerile prezidenţiale care vor fi convocate în decurs de o lună, potrivit Constituţiei.

Vezi si

Un nou sondaj Eurobarometru reflectă opinia și așteptările cetățenilor UE înainte de alegerile europene

Cel mai recent Eurobarometru standard publicat joi pe site-ul Comisiei Europene arată că europenii doresc …