Friday , September 30 2022

Hugo Chavez pleaca din nou la tratament in Cuba

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a anunţat marţi că va merge în aceeaşi zi în Cuba pentru un tratament complementar împotriva cancerului, boală cu care a fost diagnosticat în iunie 2011, a anunţat preşedintele Adunării Naţionale Diosdado Cabello.

“Cer Adunării (Naţionale) suverane să autorizeze absenţa mea de pe teritoriul naţional începând din 27 noiembrie al acestui an, pentru un sejur în Republica soră Cuba”, a declarat Chavez într-un mesaj citit de Cabello, fără a preciza durata sejurului.

Preşedintele venezuelan “a făcut această cerere pentru a-şi continua tratamentul”, a adăugat Cabello, în timp ce mesajul menţionează că “un tratament special format din mai multe şedinţe de oxigenare hiperbară, paralele cu fizioterapia”, trebuie să “continue pentru consolidarea procesului” de refacere a preşedintelui venezuelean.

Aflat la putere din 1999 şi reales pentru şase ani la 7 octombrie, Hugo Chavez a fost operat la 26 februarie la Havana de o a doua tumoră canceroasă în zona pelviană. O primă tumoră i-a fost excizată în iunie 2011.

El a umat apoi un tratament medical, tot în Cuba, care l-a ţinut departe de scena publică mai multe luni.

“Aşa cum ştie ţara, în pofida campaniei electorale intense (pentru alegerile prezidenţiale) şi a funcţiilor de şef de stat, am grijă de sănătatea mea şi urmez cu scrupulozitate tratamentele complementare prescrise de echipa de medici care mă urmăreşte”, continuă mesajul preşedintelui.

De la realegerea sa, acesta a apărut rareori în public sau în imagini realizate în cadrul consiliului de miniştri şi chiar şi-a redus intervenţiile pe contul de Twitter, unde este un utilizator regulat. El nu a participat foarte mult nici la campania pentru alegerea guvernatorilor, scrutin care va avea loc în 16 decembrie.

În opinia directorului institutului pentru anchete de opinie Datanalisis, Luis Vicente Leon, “absenţa preşedintelui” în această campanie “pune în evidenţă (faptul) că boala sa continuă să fie un subiect de actualitate”.

Potrivit medicului Jose Felix Oletta, fost ministru al Sănătăţii, oxigenarea hiperbară poate să vizeze “pacienţii care au suferit radioterapie şi au dezvoltat pe termen lung leziuni osoane sau ale pielii”.

“Acesta nu este oficial un tratament împotriva cancerului. Ar putea fi vorba despre un tratament paleativ experimental, dar, sincer, aceasta mă surprinde”, a explicat Oletta pentru AFP, recunoscând dificultatea de a-şi spune părerea despre cazul preşedintelui fără a cunoaşte natura exactă a bolii.

Oncologul Giuseppe Claudio Lasagna a declarat la rândul său că “şi în Venezuela există camere superbare”, a căror funcţie este “oxigenarea organismului”.

“Acest tratament nu este un remediu împotriva cancerului”, a asigurat el.

În vârstă de 58 de ani, Chavez nu a dezvăluit niciodată tipul de cancer de care suferă, nici prognosticul făcut de medici, dar a anunţat “încheierea şi reuşita” radioterapiei în mai, după un nou sejur medical în capitala cubaneză.

De atunci el s-a declarat în mai multe rânduri complet vindecat de cancer.

Vezi si

Europa se pregătește pentru posibile întreruperi în funcționarea rețelelor de telefonie 

Ceea ce părea odinioară de neimaginat ar putea să se întâmple la iarnă, când telefoanele …