Thursday , November 30 2023

Hamas, ”pregătită în principiu” să elibereze 87 de ostatici, femei, copii şi cetăţeni străini 

Postul israelian de televiziune N12 a relatat sâmbătă noapte despre un posibil acord privind eliberarea de ostatici deţinuţi de gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, transmite duminică dpa, citată de Agerpres.

Potrivit relatării, Hamas a dat semnale că este pregătit în principiu să elibereze 87 de ostatici: 53 de femei, copii şi adolescenţi şi 34 de cetăţeni străini.

În schimb, Israelul ar trebui să fie de acord cu un armistiţiu de cinci zile în Fâşia Gaza şi cu eliberarea deţinutelor palestiniene şi a minorilor palestinieni din închisorile israeliene. În contrapartidă cu eliberarea ostaticilor, Hamas mai care livrarea unei cantităţi mai mari de combustibil pentru Gaza.

Totuşi, postul N12 a transmis că este încă neclar dacă presupusul acord se va materializa. O problemă ar fi aceea că a existat un contact limitat cu şeful Hamas din Gaza, Yehya al-Sinwar, care nu a dat încă un răspuns clar, final, prin intermediul mediatorilor din Qatar.

Israelul presupune că al-Sinwar se află în subteran, unde se ascunde de la declanşarea atacului brutal al Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

Ultima oară se credea că se află în locul în care s-a născut, în Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza.

Comunicarea este organizată cu ajutorul mai multor intermediari, potrivit N12.

Hamas şi alte grupări au lansat un atac terorist brutal în 7 octombrie în sudul Israelului şi au răpit circa 240 de persoane care au fost duse cu forţa în Fâşia Gaza.

Nu se ştie câţi dintre ostatici mai sunt încă în viaţă. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a estimat sâmbătă seară numărul ostaticilor la 236. AGERPRES

Vezi si

Henry Kissinger, diplomat american și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 100 de ani

Marele diplomat Henry Kissinger, ale cărui roluri de consilier pentru securitate națională și secretar de …