Wednesday , October 4 2023

Guvernul francez vrea sa dea stingerea in “Orasul luminilor”

Eticheta legendara de “Orasul Luminilor” pentru Paris ar putea fi in pericol, din cauza unei propuneri a ministrului pentru energie si mediu vizand stingerea pe parcursul mai multor ore din timpul noptii a luminilor din magazine.

Planul ministrului Delphine Batho ar lasa in intuneric cladiri precum cel mai important magazin Louis Vuitton si casa de cabaret Lido de pe Avenue des Champs Elysees. Luminile in aceste locatii vor fi stinse in intervalul orar 1:00-7:00 incepand din iulie, daca propunerea este aprobata.

Masura ar trebui sa fie aplicata in toate orasele si satele din Franta, cu scopul de a economisi energie si bani, dar si de a arata “moderatie”, a afirmat ministul.

Sectorul de retail a reactionat la planurile ministrului energiei, afirmand ca acestea nu tin cont de imaginea Frantei ca cea mai importanta destinatie turistica din lume. Noua regula, care se adauga interdictiilor in vigoare privind deschiderea magazinelor duminica si cumparaturile noaptea, va afecta afacerile intr-un moment econhomic dificil pentru Franta.

“Grozav! Un alt mesaj pozitiv transmis cetatenilor si turistilor: orasul va fi in intuneric! Suntem gata sa facem eforturi, dar guvernul merge pe muchie de cutit intre moderatie si austeritate. Cu siguranta putem gasi solutii de protejare a mediului fara un impact atat de puternic asupra societatii si economiei”, a declarat Sofy Mulle, vicepresedinte al Consiliului de Comert din Franta, organizatie care reprezinta toti cei 650.000 de retaileri francezi.

In cazul Parisului, planul ministrului, la care inca se lucreaza, va pune sub semnul intrebarii denumirea istorica “La Ville Lumiere”, castigata atat ca urmare a faimei orasului de centru al ideilor si culturii in Epoca Luminilor (Iluminism) cat si mai tarziu prin introducerea timpurie a iluminatului stradal.

Ideea cu stingerea tuturor luminilor a fost pusa la pastrare in timpul fostului presedinte Nicolas Sarkozy, dar are acum sustinere din partea guvernarii presedintelui Francois Hollande, ales in mai, scrie Bloomberg. Efortul lui Sarkozy a facut parte dintr-un plan european de imbunatatire a eficientei energetice cu 20% pana in 2020. In ianuarie, guvernarea Sarkozy a adoptat o prevedere care a intrat in vigoare in iulie si obliga magazinele si alte afaceri sa stinga firmele si reclamele luminoase pe timpul noptii intre orele 1:00 si 6:00.

Vezi si

Premiul Nobel pentru Chimie: Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus și Alexei I. Ekimov, pentru descoperirea și sinteza punctelor cuantice

Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde premiul Nobel pentru Chimie 2023 lui …