Tuesday , May 28 2024

Google a primit o amendă record de peste 4 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust în UE

Google a suferit miercuri unul dintre cele mai mari eșecuri ale sale, când Curtea de Justiție a Uniunii Europene i-a aplicat o amendă de 4,125 de miliarde de euro pentru că a folosit sistemul său de operare mobil Android pentru a contracara rivalii, oferind un precedent pentru alte autorități de reglementare care să crească presiunea, relatează Reuters.

Unitatea gigantului tehnologic american Alphabet a contestat o hotărâre anterioară, dar decizia a fost în mare parte confirmată de cea de-a doua instanță supremă din Europa în hotărârea de miercuri, iar amenda a fost redusă doar modest de la 4,34 miliarde de euro.

Este o amendă record pentru o încălcare a normelor antitrust. Autoritatea antitrust a UE a aplicat amenzi antitrust în valoare totală de 8,25 miliarde de euro celui mai popular motor de căutare pe internet din lume, în cadrul a trei investigații care datează de mai bine de un deceniu.

Aceasta este a doua înfrângere în instanță pentru Google, care a pierdut anul trecut contestația la o amendă de 2,42 miliarde de euro, prima dintr-un trio de cazuri.

„Tribunalul confirmă în mare măsură decizia Comisiei potrivit căreia Google a impus restricții ilegale producătorilor de dispozitive mobile Android și operatorilor de rețele mobile pentru a consolida poziția dominantă a motorului său de căutare”, a declarat instanța.

„Pentru a reflecta mai bine gravitatea și durata încălcării, Tribunalul consideră totuși că este oportun să impună o amendă de 4,125 miliarde de euro companiei Google, raționamentul său fiind diferit în anumite privințe de cel al Comisiei”, au precizat judecătorii.

Google, care poate face apel în materie de drept la Curtea de Justiție a UE, cea mai înaltă instanță europeană, și-a exprimat dezamăgirea.

„Suntem dezamăgiți de faptul că Curtea nu a anulat decizia în totalitate. Android a creat mai multe opțiuni pentru toată lumea, nu mai puține, și sprijină mii de afaceri de succes în Europa și în întreaga lume”, a declarat un purtător de cuvânt.

Vezi si

Trei răniți într-un atac cu cuțitul în Franța, la metroul din Lyon

Trei persoane au fost rănite duminică într-un atac cu armă albă în metroul din orașul …