Thursday , February 2 2023

Ginerelel Regelui Spaniei, acuzat de afaceri ilegale, renunta la functiile oficiale

Inaki Urdangarin, ginerele regelui Spaniei Juan Carlos I, a decis să renunţe la toate îndatoririle oficiale, pe fondul scandalului de corupţie ce ameninţă familia regală a Spaniei, relatează BBC News. Prinţesa, în vârstă de 46 de ani, nu va fi suspectă, însă cazul ar putea să o oblige să renunţe la poziţia sa ca a şaptea în ordinea succesiuni la tron, la partea sa din bugetul regal şi la rolul în viaţa publică.

Un purtător de cuvânt al Casei regale, Rafael Spottorno, a declarat că Urdangarin, duce de Palma de Mallorca, în vârstă de 43 de ani, a convenit cu Palatul să nu mai ia parte la funcţii oficiale în viitorul previzibil.

Comportamentul său “nu pare exemplar”, a spus Spottorno, citat de presa spaniolă. El a subliniat, însă, că soţul prinţesei Cristina are dreptul la prezumţia de nevinovăţie. Nu este clar dacă şi soţia sa este vizată de această decizie.

Surse din administraţia spaniolă au declarat la începutul lunii decembrie că Urdangarin va fi pus sub acuzare pentru că a participat la afaceri ilegale. El ar urma să fie inculpat oficial în următoarele două luni.

Inaki Urdangarin s-a implicat în afaceri, în pofida unei reguli nescrise potrivit căreia membrii familiei regale ar trebui să evite locurile de muncă din corporaţii. Fostul handbalist, a cărui echipă a câştigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Atlanta, din 1996, şi de la Sydney, din 2000, a avut venituri atât de mari încât a cumpărat, împreună cu soţia sa, un mic palat în Barcelona, scrie DPA.

În prezent, procurorii anchetează institutul non-profit Noos, pe care ducele l-a condus între 2004 şi 2006. De asemenea, el a lucrat pentru companii importante, precum Telefonica. Urdangarin şi partenerul său de afaceri, Diego Torres, ar fi folosit institutul şi prestigiul ducelui pentru a organiza evenimente legate de sport şi turism în Insulele Baleare, precum şi în regiunea Valencia, din estul ţării, cred anchetatorii.

Ei ar fi perceput tarife mult prea mari pentru evenimente şi chiar ar fi cerut bani pentru servicii pe care nu le-au prestat, atrăgând astfel fonduri publice şi private de peste un milion de euro în companiile lor, potrivit acuzaţiilor care îi vizează. Torres este deja un suspect oficial în acest dosar.

În 2009, Urdangarin şi prinţesa Cristina s-au mutat, împreună cu copiii lor, în Statele Unite. Ulterior, ducele s-a întors în Spania pentru a-şi apăra “onoarea şi nevinovăţia”, se arată într-un comunicat.

Familia regală a refuzat să comenteze această “chestiune privată”, dar a dat asigurări că respectă în totalitate deciziile legale. Familia regală spaniolă se bucură de o mare popularitate, ce se bazează în primul rând pe faptul că Juan Carlos a reuşit să dejoace o tentativă de lovitură de stat în 1981.

Dar membrii Casei regale spaniole trebuie să câştige în fiecare zi dreptul de a conduce, a avertizat regele la un moment dat, conştient că ţara sa are şi o tradiţie republicană puternică. În ultimii ani, sentimentele antimonarhie au luat amploare, în special în Catalunia, unde separatiştii consideră familia regală un simbol al statului central spaniol.

Partidele regionaliste şi cele de extremă-stânga îşi concentrează atenţia asupra cazului Urdangarin, iar senatorul catalan Jordi Guillot a anunţat că va propune o lege care să interzică membrilor familiei regale să se implice în afaceri. Ei nu ar trebui să aibă alt venit decât ceea ce le rezervă statul, consideră senatorul, adăugând că membrii familiei regale care comit infracţiuni ar trebui să renunţţe la toate titlurile nobiliare.

Filiala din Valencia a formaţiunii de extremă-stânga IU i-a cerut lui Urdangarin să restituie fondurile publice primite de institutul Noos. “Ţinând cont de faptul că statul investeşte 8,9 milioane de euro în monarhia spaniolă în 2011, furia noastră este şi mai mare”, a subliniat partidul.

Vezi si

Oligarh susținător al lui Zelenski, anchetat într-un caz de delapidare de peste un miliard de euro

O serie întreagă de percheziții au avut loc în Ucraina, zilele trecute. Unele zvonuri acreditau …