Saturday , July 20 2024

Ghimpu: Tratatul de frontieră între România şi Moldova este neconstituţional

Mihai Ghimpu, presedintele interimar al R. Moldova

Tratatul privind regimul de frontieră a fost semnat la 8 noiembrie la Bucureşti, de către prim-ministrul moldovean Vlad Filat şi ministrul român de externe, Teodor Baconschi. Anterior, preşedintele României, Traian Băsescu, declara că documentul va fi semnat pentru a le lua comuniştilor un subiect de campanie electorală.

Tratatul privind regimul de frontieră dintre Republica Moldova şi România, semnat la 8 noiembrie de către premierul moldovean Vlad Filat şi ministrul de externe al României, Teodor Baconschi, este neconstituţional, a declarat marţi preşedintele interimar Mihai Ghimpu, relatează Jurnal.md.

Tratatul privind regimul de frontieră a fost semnat la 8 noiembrie la Bucureşti, de către prim-ministrul moldovean Vlad Filat şi ministrul român de externe, Teodor Baconschi. Şeful diplomaţiei române a precizat ca textul documentului a fost finalizat după 11 runde de negocieri între cele două părţi.

Filat a semnat acest tratat în timpul unei vizite la Bucureşti. Ulterior, mai mulţi analişti, dar şi oponenţi politici ai premierului au criticat semnarea tratatului, motivând că nu a fost respectată legislaţia, întrucât tratatul a fost semnat între un ministru de externe şi un premier.

La rândul său, Filat a respins toate criticile şi a explicat că tratatul nu a fost semnat de către ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, pentru că acesta este suspendat din funcţie pe durata campaniei electorale.

Anterior, preşedintele României, Traian Băsescu, declara că documentul va fi semnat pentru a le lua comuniştilor un subiect de campanie electorală.

La 14 octombrie, preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, declara că nu ştie nimic depre faptul că negocierile pe tema tratatului privind regimul de frontieră moldo-român s-au apropiat de sfârşit.

“Nu ştiu nimic despre faptul că negocierile s-au apropiat de sfârşit. Voi lua cunoştinţă de acest tratat, dar până la urmă decizia îmi aparţine”, a spus Mihai Ghimpu, citat de Timpul. El a precizat că va semna documentul “numai atunci când ambele părţi vor fi de acord cu toate punctele prevăzute în el”.

“Nu-mi place că cineva continuă politica lui Voronin”, a subliniat preşedintele interimar al Republicii Moldova.

Vezi si

Guvernul ucrainean propune primele creşteri de taxe pe timp de război pentru a finanţa cheltuielile de apărare

Guvernul ucrainean a propus joi prima majorare de taxe pe timp de război pentru a …