Monday , January 24 2022

Gest impresionant. Ambasadori europeni, printre care si cel roman, s-au dus acasa la singura opozanta din Belarus ramasa in libertate, pentru a impiedica arestarea ei

Ambasadorii din România, Lituania, Suedia, Cehia, Austria și alte state europene au mers miercuri acasă la laureata Nobel Svetlana Alexievici, membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus, pentru a preveni o eventuală arestare a acesteia, transmite presa din Lituania, citata de G4Media.

Svetlana Alexievici, Belarus, ambasadori, roman, aparare, vizita, Obiectiv

Conform sursei citate, în fața blocului în care trăiește scriitoarea s-au strâns și sute de cetățeni.

Svetlana Alexievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, este ultimul lider al opoziției din Belarus care nu a fost arestat sau nu a plecat din țară.

”Am primit informații că persoane necunoscute sună la apartamentul Svetlanei Alexievici, probabil reprezentanți ai serviciilor secrete sau poliției”, a declarat ambasadorul Lituaniei în Belarus, Andrius Pulokas.

”Așa că am decis că ea este sub amenințarea arestului și am mers acasă la ea. Svetlana nu vrea să își părăsească țara”, a mai adăugat diplomatul lituanian.

Printre diplomații europeni care au mers la apartamentul Svetlanei Alexievici se numără și ambasadorul Viorel Moșanu.

Scriitoarea bielorusă Svetlana Alexievici, laureată Nobel pentru Literatură, a fost „căutată” de mai mulți necunoscuți care au sunat la interfon, fără să-și arate identitatea. Svetlana Alexievici este ultimul membru al prezidiului Consiliului de Coordonare (organism al opoziției) care se află în libertate în Belarus.
secretarasite

“Azi dimineaţă, ambasadorul nostru la Minsk, conform instrucţiunilor mele, a mers, alături de colegi ai săi din UE, să o viziteze pe una dintre faimoasele reprezentate ale opoziţiei – Svetlana Alexievici, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate şi cred că trebuie să continuăm să facem presiuni la adresa regimului, pentru a avea un dialog deschis cu opoziţia şi nu prin mijloace represive”, a declarat miercuri şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, relateaza Digi 24.

Scriitoare şi jurnalistă, Svetlana Alexievici, născută în Belarus, a primit premiul Nobel pentru Literatură în 2015. Opera sa documentează mărturii ale adulţilor care în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial erau copii (“Ultimii martori”), ale soldaţilor sovietici din războiul din Afganistan (“Soldaţii de zinc”), ale femeilor ce au luptat în al Doilea Război Mondial (“Războiul nu are chip de femeie”) sau ale supravieţuitorilor celei mai mari catastrofe nucleare din istorie (“Dezastrul de la Cernobîl”).

Vezi si

SUA evacuează familiile diplomaților americani din Kiev. Cetățenii americani, avertizați să nu călătorească în Rusia

Executivul SUA a ordonat familiilor diplomaţilor americani aflaţi la Kiev să părăsească Ucraina “din cauza …