Friday , December 9 2022

Germania: Un nou sondaj de opinie susține șansele candidatului conservator Armin Laschet de a deveni cancelar

Un nou sondaj de opinie vine să susțină speranțele candidatului conservator Armin Laschet de a-i succede Angelei Merkel la frâiele celei mai mari economii mondiale, după alegerile generale din septembrie din Germania, relatează miercuri dpa, citata de Agerpres.

Sondajul Forsa a arătat că sprijinul pentru Uniunea Creștin Democrată (CDU) condusă de Laschet și pentru “sora” sa bavareză Uniunea Creștin Socială (CSU) s-a menținut constant la 30% în ultimele trei săptămâni, după ce în urmă cu o lună era de 28%. Armin Laschet are “șanse tot mai mari” să devină următorul cancelar german, a declarat directorul Forsa, Manfred Guellner, pentru operatorii de televiziune RTL/N-TV.  Totuși, susținerea pentru CDU-CSU este încă mai mică față de rezultatul de 32,9% obținut de conservatori la nivel național, la alegerile din 2017. Alegerile din 26 septembrie vor marca începutul erei post-Merkel, aceasta plecând de pe scena politică, după 16 ani la putere.
În aprilie, un alt sondaj Forsa arăta doar 21% sprijin pentru CDU-CSU și un avans considerabil pentru Verzi, cotați cu 28%, după nominalizarea candidatei ecologiste la cancelarie, Annalena Baerbock. Ulterior însă susținerea pentru Verzi a scăzut, după o serie de gafe ale lui Baerbock.
În noul sondaj Forsa, comandat de RTL-N-TV, Verzii sunt cotați cu 19%, ceea ce este oricum semnificativ mai mult față de rezultatul de 8,9% obținut la alegerile din 2017. În ce privește fostul partener de coaliție al CDU-CSU, FDP (Partidul Liberal Democrat, pro-afaceri), acesta a crescut cu un punct procentual în ultima săptămână, ajungând la 12%. În același timp, sprijinul pentru social-democrați (SPD) se menține la 15%, cu mult sub cele 20,5% obținute la scrutinul din 2017. Pe de altă parte, Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) pare să piardă în continuare teren, ajungând la 9%, cu un punct mai puțin ca în urmă cu o săptămână, în condițiile în care în 2017 a reușit 12,6%. Toate marile partide politice germane au exclus să se alieze cu AfD, menționează dpa. Rezultatele sondajului Forsa sunt similare cu cele ale sondajului INSA publicat mai devreme săptămâna aceasta, care a cotat CDU-CSU cu 28%, SPD și Verzii cu 17%, FDP cu 12,5% și AfD cu 11%.  (Agerpres)

Vezi si

Rusia o eliberează pe baschetbalista Brittney Griner, la schimb cu un traficant rus de arme

Rusia o eliberează pe baschetbalista americancă Brittney Griner într-un schimb de deţinuţi cu traficantul de …