Saturday , July 13 2024

General american: „SUA ar distruge trupele Rusiei din Ucraina și flota din Marea Neagră dacă Putin va folosi arme nucleare”

SUA și aliații săi ar distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina – precum și ar scufunda flota din Marea Neagră – dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare în țară, a avertizat, potrivit The Guadrian, fostul director CIA și generalul de patru stele în retragere al armatei David Petraeus.

Petreaus a spus că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA la escaladarea nucleară din partea Rusiei, despre care oficialii administrației au spus că a fost comunicat în mod repetat Moscovei.

El a declarat pentru ABC News: „Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde conducând un efort NATO – un colectiv – care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea și fiecare navă în Marea Neagră.”

Avertismentul vine la câteva zile după ce Putin și-a exprimat opiniile pe care mulți le-au interpretat ca o amenințare a unui război mai amplu între Rusia și Occident.

Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar aduce America și NATO în război, Petreaus a spus că nu ar fi o situație care să declanșeze articolul 5 al alianței, care cere o apărare colectivă. Asta pentru că Ucraina nu face parte din NATO – cu toate acestea, un „răspuns al SUA și al NATO” ar fi în regulă, a spus Petreaus.

Petreaus a recunoscut că probabilitatea ca radiațiile să se extindă în țările NATO sub umbrela Articolul 5 ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru NATO. „Poate fi invocată această situație”, a spus el. „Celălalt caz este că acest lucru este atât de oribil încât trebuie să existe un răspuns – nu poate rămâne fără răspuns.” Petreaus a adăugat: „Nu vrei, din nou, să intri într-o escaladare nucleară aici. Dar trebuie să arăți că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel.”

Cu toate acestea, odată cu creșterea presiunii asupra lui Putin după câștigurile ucrainene în estul țării în conformitate cu declarația de anexare de săptămâna trecută și rezistența la eforturile de mobilizare în Rusia, Petreaus a spus că liderul Moscovei este „disperat”. „Realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este, cred, ireversibilă”, a spus el.

Vezi si

Președintele României a semnat acordul bilateral de securitate cu Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi, la Washington, acordul …