Tuesday , December 6 2022

Gazprom reduce cu 56,5% livrările de gaz către Republica Moldova

Compania rusă Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei țări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova, relatează marți agenția EFE și presa de peste Prut.


Secretarul de Stat în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării regionale de la Chișinău, Constantin Borosan, a semnalat pe Facebook că Gazprom a rezervat capacități ferme de transport ale operatorului gazoductelor ucrainene pentru punctele de conexiune cu Republica Moldova numai pentru un volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi pentru perioada octombrie 2022 – septembrie 2023.
Prin urmare, începând din 1 decembrie livrările de gaze rusești pentru Republica Moldova vor scădea cu 56,5% față de volumul prevăzut în contractul pe care compania Moldovagaz l-a încheiat cu Gazprom, a indicat oficialul citat.
Gazprom a anunțat de la începutul lunii octombrie diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, respectiv numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, motivând această reducere prin disputele cu Chișinăul asupra plății gazelor și refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un ”serviciu integral” pentru transportul acestor gaze.
Potrivit Curții de Conturi a Republicii Moldova, această țară a acumulat o datorie de 590,8 milioane de dolari către Gazprom.
Într-un comunicat emis marți, Gazprom a acuzat Ucraina că înmagazinează anumite volume de gaze naturale destinate Republicii Moldova. Potrivit furnizorului rus, volumul gazelor naturale destinate Republicii Moldova și care intră în Ucraina este mult mai mare decât cel care este transmis într-un final consumatorilor moldoveni, relatează Deschide.md.
“Clarificăm acum toate aceste aspecte. Nu înțelegem care este învinuirea față de operatorul de transport din Ucraina. Este un aspect legat de punctele de interconectare, prin care sunt transportate gazele naturale”, a reacționat secretarul de stat Constantin Borosan, conform aceleiași surse.
Confruntată cu reducerea livrărilor de gaze rusești, Republica Moldova a diminuat livrările de gaze către regiunea separatistă Transnistria, ceea ce a provocat și suspendarea livrării de energie electrică din Transnistria, privând această regiune prorusă de venituri semnificative.
Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, împreună cu președintele consiliului suprem al regiunii separatiste, Alexandr Korsunov, au trimis o scrisoare comună secretarilor generali ai ONU și OSCE, António Guterres și Helga Schmid, în care avertizează asupra riscului unei crize umanitare. (Agerpres)

Vezi si

Părinții unui bebeluș grav bolnav refuză transfuziile de sânge de la persoane vaccinate anti-COVID

Autorităţile neozeelandeze au cerut marţi justiţiei să le încredinţeze custodia unui bebeluş ai cărui părinţi …