Sunday , January 29 2023

Furtuna Alex a provocat inundaţii severe în Franţa. Cel puțin 8 persoane sunt date dispărute

Cel puţin opt persoane sunt date dispărute în Franţa după ce o furtună a afectat partea de sud-est a ţării, provocând inundaţii puternice în jurul oraşului Nisa, au anunțat sâmbătă autorităţile. Autoritățile franceze au anunțat că a plouat mai mult decât în 3 octombrie 2015, când inundaţiile au provocat moartea a 20 de persoane în jurul oraşului Cannes, a declarat pentru France Info, Jérémy Crunchant, directorul protecţiei civile. Departamentul Alpes-Maritimes, la graniţa cu Italia, era sub cod roşu vineri, pe măsură ce furtuna se apropia.

Furtuna, supranumită Alex, a provocat deja vânturi puternice de peste 180 km pe oră în Bretania în noaptea de joi şi vineri. Autorităţile au retrogradat alerta sâmbătă la nivelul portocaliu, furtuna îndreptându-se spre spre Italia.

Veneţia şi-a desfăşurat, sâmbătă, barierele împotriva inundaţiilor, iar meteorologii au avertizat că furtunile în combinaţie cu mareele mari pot provoca inundaţii în oraş. Reţeaua de 78 de bariere care protejează intrarea în delicata lagună veneţiană au început să fie ridicate de pe fundul mării. Oficialii speră că controversatul sistem de apărare împotriva inundaţiilor, de mai multe miliarde de euro, cunoscut sub numele de Mose, va atenua furtuna aşteptată.

Proiectat în 1984, Mose urma să intre în funcţiune în 2011, dar proiectul a fost afectat de probleme precum corupţie, depăşiri de costuri şi întârzieri prelungite. În cele din urmă a fost testat în iulie, iar inginerii au considerat că este gata de utilizare. Sistemul Mose este conceput pentru a proteja Veneţia de maree de până la 3 metri, mult dincolo de înregistrările actuale, dar unii experţi îşi fac griji că va fi copleşit de genul de creştere a nivelului mării pe care l-au prezis recentele modele privind schimbările climatice. (Mediafax)

Vezi si

Israel: Şapte morţi într-un atac armat la o sinagogă din Ierusalimul de Est

Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul …