Wednesday , June 19 2024

Funeraliile Papei Benedict. Zeci de mii de oameni în Piața Sfântul Petru de la Vatican

Sicriul cu trupul fostului Suveran Benedict al XVI-lea a fost scos din Bazilica Sfântul Petru în sunet de clopote și depus în faţa zecilor de mii de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, transmite Reuters. Odată ce sicriul a fost așezat, aplauzele s-au făcut auzite pe vasta esplanadă în semn de respect pentru Benedict al XVI-lea, considerat un erou pentru conservatorii romano-catolici.

Este singurul papă care a abdicat, în ultimii 600 de ani. Ceremonia este oficiată de Papa Francisc. Mulţimile de oameni au început să sosească în piaţa de la Vatican încă din cursul nopții, de la ora locală 4:00 (3:00 GMT), cu cinci ore şi jumătate înainte de ceremonia de înmormântare. Pentru desfășurarea în siguranță a evenimentului au fost comasate peste 1.000 de forţe italiene de securitate. Spaţiul aerian din regiunea Sfântului Scaun a fost închis joi, iar drapelele din Italia au fost coborâte în bernă.

Printre persoanele care participă la înmormântare se numără şi germani în ţinute tradiţionale bavareze, regiunea în care s-a născut Joseph Ratzinger – aşa cum era numit Benedict al XVI-lea înainte de a deveni papă. Papa emerit Benedict al XVI-lea, un teolog de renume mondial, a încetat din viaţă la 95 de ani, în ajunul Anului nou, într-o mănăstire din grădinile Vaticanului unde s-a mutat după ce a devenit primul pontif în 600 de ani care a abdicat, deschizând calea pentru alegerea Papei Francisc, un lider reformist, mai practic.

Trupul fostului papă a fost expus public până miercuri seara, apoi a fost plasat într-un sicriu simplu din lemn de chiparos. Un text conţinând un text despre papalitatea lui Benedict al XVI-lea, alături de alte obiecte printre care se numără monede de la Vatican bătute în timpul domniei lui, au fost de asemenea introduse în sicriu. În textul referitor la papalitatea sa, redactat în latină pe trei pagini, se menţionează că papa emerit “a luptat cu fermitate” împotriva abuzurilor sexuale comise de clerici din Biserica Catolică.

După ceremonia funerară, sicriul va fi transportat înapoi în interiorul bazilicii şi plasat într-un înveliş din zinc înainte de a fi închis într-un alt coşciug din lemn. Deoarece Benedict al XVI-lea nu mai era şef de stat la momentul morţii, doar două ţări, Italia şi Germania, ţara sa natală, au trimis delegaţii oficiale, joi, la Vatican. Alţi lideri, inclusiv Regele şi Regina Belgiei şi aproximativ 13 şefi de stat sau de guvern, vor participa la eveniment în nume personal. Majoritatea ţărilor sunt reprezentate de ambasadorii lor la Sfântul Scaun.

În ultimele trei zile, aproape 200.000 de persoane au păstrat un scurt moment de reculegere lângă trupul lui Benedict al XVI-lea. La cererea sa, Papa emerit Benedict al XVI-lea va fi îngropat într-o criptă din grotele Vaticanului, unde a fost înhumat Papa Ioan Paul al II-lea, sub Bazilica Sfântul Petru.

foto: Vatican Media

Vezi si

550 de pelerini au murit la pelerinajul de la Mecca. Temperaturile au ajuns la aproape 52 grade Celsius

Cel puțin 550 de pelerini au murit în timpul marelui pelerinaj musulman de la Mecca, …