Friday , April 19 2024

FT: Discuții neoficiale între liderii UE privind sancțiuni contra Turciei din cauza cooperării cu Rusia

”Alarmă în capitalele vestice cu privire la adâncirea legăturilor Turciei cu Rusia”, a titrat recent Financial Times, cu referire la șase oficiali europeni despre care publicația britanică susține că sunt la curent cu discuțiile informale din cadrul UE, care denotă preocupări în legătură cu declarațiile liderilor celor două țări cu privire la creșterea comerțului și a cooperării în domeniile energiei, finanțelor și comerțului.

Deocamdată, turcii sunt conștienți de posibilele riscuri doar în relație cu SUA, după ce în iunie adjunctul secretarului Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții întreprinderilor și băncilor turce și i-a avertizat despre disponibilitatea Washingtonului de a introduce sancțiuni secundare pentru cooperarea cu Rusia. Totuși, cel puțin o creștere a cooperării în sectorul bancar va avea loc ca urmare a discuțiilor dintre președinții Rusiei și Turciei, Recep Erdogan anunțând integrarea și dezvoltarea accelerată a sistemului rusesc de plăți „Mir” pe teritoriul republicii.

Părțile turcă și rusă au insistat că acest lucru va simplifica foarte mult viața turiștilor ruși, care ar putea plăti pentru serviciile locale. De asemenea, Rusia și Turcia au convenit asupra tranziției la plăți în monede naționale, ceea ce ar trebui să ajute Turcia să păstreze rezervele valutare și să consolideze cursul de schimb al lirei turcești. Un element separat al acordului a fost transferul plății pentru gazul rusesc în ruble.

Astfel de abordări și, probabil această declarație cu privire la dezvoltarea accelerată a sistemului rusesc de plăți „Mir”, au alarmat în mod deosebit oficialii europeni, care au văzut  oportunități de eludare a sancțiunilor financiare. Rămâne de văzut ce va fi și dacă Uniunea Europeană însăși va lua măsuri decisive împotriva Turciei sau se va alătura unora luate în prealabil de SUA.

O sursă a declarat publicației Financial Times că UE ia în considerare posibilitatea de a face presiuni asupra companiilor și băncilor occidentale fie să părăsească piața, fie să își reducă prezența în Turcia în cazul în care ar ajuta Moscova să eludeze sancțiunile UE. „De exemplu, pot cere restricții privind finanțarea comerțului sau pot cere marilor companii financiare să reducă finanțarea companiilor turcești. Nu aș exclude nicio acțiune negativă dacă Turcia se va apropia prea mult de Rusia”, a spus unul dintre diplomații europeni. Una dintre sursele Financial Times a recunoscut însă că nu au existat, cel puțin deocamdată, negocieri oficiale între țările UE dar, în culise, discuții informale sunt încă în desfășurare. Semnalele pe care le are însă respectiva publicație indică, totuși, că UE va monitoriza mai îndeaproape relațiile turco-ruse. (D.P.)

Vezi si

Iranul susține că nu au fost explozii la sol. Sistemul de apărare anti-aeriană ar fi distrus trei drone israeliene în aer

Israelul a lansat joi noaptea, 18 aprilie, un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile …