Thursday , April 18 2024

Franţa şi Germania cer amânarea intrării României în Schengen

Parisul şi Berlinul cer oficial amânarea aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen. Într-o scrisoare a miniştrilor francez şi german de Interne către comisarul  pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, se spune că această aderare ar fi “prematură”, dacă ar avea loc în martie 2011, informează RFI.

România şi Bulgaria nu ar trebui să adere la spaţiul Schengen în primăvara anului viitor consideră miniştrii de Interne francez şi german într-o scrisoare oficială adresată comisarul  pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom.

“Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări în Spaţiul Schengen”, scriu cei doi miniştri în scrisoarea pe care a putut să o consulte RFI România. Ei vorbesc despre “carenţe”, care au legătură cu securitatea şi justiţia, cu corupţia şi criminalitatea organizată. “Nu este posibil să nu luăm în calcul aceste carenţe, constatate de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, spun cei doi miniştri.

Aceste carenţe ar putea avea consecinţe grave pentru securitatea internă a Uniunii Europene, mai scriu Brice Hortefeux şi Thomas de Maiziere, din cauza influenţei pe care o pot avea asupra frontierei şi asupra accesului la bazele de date Schengen. Ca urmare, ignorarea defectelor observate nu ar fi nici realistă, nici responsabilă, conchid cei doi : “Estimăm că decizia ar trebui luată când principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adică atunci când vor fi făcute progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate”.

Recent preşedintele Traian Băsescu declarase recent la TVR că şi Olanda se opune aderării României la Schengen.

Întrebat în legătură cu perspectivele aderării la spaţiul Schengen, Băsescu a declarat într-un interviu pentru Financial Times că este convins că ultima misiune de verificare va avea un rezultat pozitiv. El a adăugat că România ar vrea “ca tratatul să fie aplicat, ceea ce înseamnă că nu suntem pregătiţi să acceptăm o amânare a datei aderării la spaţiul Schengen”, relatează MEDIAFAX.

“Dacă unele ţări au dubii, le invităm politicos – deoarece România va furniza 2.070 de kilometri de graniţă UE – să participe, cu poliţie de frontieră din alte ţări, să fie împreună cu noi la graniţă, supraveghind procesul. Dar nu să blocheze accesul României în zona Schengen “, a declarat preşedintele român, potrivit transcriptului interviului publicat de Financial Times în ediţia electronică. El a explicat că acest lucru nu înseamnă însă că România vrea ca aceste ţări să contribuie cu resurse.

Pentru ca România să adere la spaţiul Schengen e nevoie de votul unanim pozitiv al celor 25 de membre ale Consiliului Uniunii Europene. (realitatea.net)

Vezi si

VIDEO, FOTO. Fotografia emoționantă cu o femeie din Gaza care își ține în brațe nepoțica ucisă a câștigat trofeul World Press Photo

Fotografia emoţionantă a unei femei palestiniene îndoliate, care o ţine în braţe pe nepoţica ei, …