Sunday , February 5 2023

Franţa, Germania şi Spania, împotriva unei propuneri CE privind modificarea acordului Schengen

Franţa, Germania şi Spania au respins marţi o propunere a Comisiei Europene privind reforma Schengen, afirmând că guvernele naţionale trebuie să-şi menţină capacitatea de a impune temporar controale la graniţă, relatează Wall Street Journal, în ediţia online de miercuri.

Guvernele francez, german şi spaniol au cerut Comisiei Europene, într-o declaraţie comună, să respecte autoritatea naţională în domeniul securităţii, pe care au descris-o drept “domeniu central al suveranităţii naţionale”.

“Nu împărtăşim punctul de vedere al Comisiei Europene în privinţa asumării responsabilităţii pentru luarea deciziilor referitoare la măsuri operaţionale în domeniul securităţii”, afirmă guvernele celor trei ţări.

“Decizia privind reintroducerea temporară a controalelor la graniţele interne se bazează pe o evaluare intensivă a situaţiei securităţii naţionale, care poate fi făcută numai de statele membre, pe baza experienţei şi resurselor de care dispun autorităţile din domeniul securităţii”, adaugă declaraţia comună.

Comisia Europeană intenţionează să propună vineri modificarea regulilor acordului Schengen, pentru aceasta fiind necesar acordul tuturor ţărilor membre şi al Parlamentului European.

Potrivit proiectului propunerii, Comisia intenţionează să permită ţărilor membre să reintroducă temporar controalele la graniţă în situaţii de urgenţă, pentru cinci zile, perioadă după care Comisia poate decide suspendarea măsurilor. În prezent, statele membre pot impune controale la graniţele interne pentru perioade scurte şi din motive de politici publici sau de securitate naţională, însă reglementările nu sunt definite foarte strict.

Propunerea de reformă a fost formulată după o dispută între Franţa şi Italia, legată de gestionarea influxului de imigranţi din nordul Africii.

Vezi si

Problema drepturilor minorităților din Ucraina va fi tranșată de Comisia de la Veneția

Ucrainenii s-au angajat să discute cu Comisia de la Veneția și să consulte minoritățile în …