Wednesday , April 24 2024

FOTO. Ultimul militar SUA părăsește Afganistanul, după 20 de ani

Armata americană a publicat o fotografie cu ultimul militar urcând la bordul ultimului avion de transport care pleacă de pe aeroportul din Kabul. În urmă au rămas la putere talibanii, care fuseseră alungați la începutul războiului, acum 20 de ani și care și-au sărbătorit noua independență cu focuri de armă, pe străzile capitalei afgane.

Militarul a urcat în avionul militar de marfă chiar înainte de miezul nopții de luni spre marți, în Afganistan – devenind ultimul membru al serviciului american care a părăsit Afganistanu, scrie nypost.com. Plecarea generalului Donahue, din Divizia Aeriană, Corpul XVIII, din Armata a 82-a, a marcat sfârșitul celui mai lung război american care a durat aproape 20 de ani. Momentul „marchează misiunea SUA de a evacua cetățenii americani, solicitanții de vize speciale pentru imigranți afgani și afganii vulnerabili”, a scris Comandamentul Central al SUA într-o declarație care însoțea imaginea.

Donahue, absolvent al academiei militare americane la West Point, a avut o ilustră carieră în armată care a început în 1992.

Generalul de două stele a fost implicat în peste 17 teatre de război, în Afganistan, Irak, Siria și alte locații, potrivit unui profil al acestuia de pe site-ul oficial al Armatei din 2020.

Donahue a lucrat și la Pentagon, servind ca asistent special al șefilor de stat major și a primit bursa US Army War College Fellowship de la Universitatea Harvard.

Ultimul avion C-17 a părăsit Aeroportul Internațional Hamid Karzai la ora 23:59, cu un minut înainte de data limită (31 august) privind retragerea trupelor din țară.

Peste 79.000 de civili au fost evacuați de pe aeroportul Kabul cu aeronave militare americane începând din 14 august – adică 6.000 de americani și 73.500 de afgani și cetățeni din țări terțe, potrivit generalului Frank McKenzie Jr., șeful Comandamentului central al SUA.

Dar până la 200 de cetățeni americani și alți mii de aliați afgani au rămas în urmă.

Washingtonul spune că va continua să-i ajute pe cei care vor să plece din Afganistan, va continua să ofere asistență umanitară poporului afgan și va colabora cu guvernul taliban, dacă acesta își va respecta angajamentele.

General Frank McKenzie: “Retragerea din această seară înseamnă atât sfârșitul componentei militare a evacuării, cât și sfârșitul misiunii de aproape 20 de ani care a început în Afganistan la scurt timp după 11 septembrie 2001. Este o misiune care i-a adus sfârșitul lui Osama bin Laden, alături de mulți dintre complicii săi din al-Qaeda. Și nu a fost o misiune ieftină. Costul a fost de 2.461 de membri ai armatei SUA și civili uciși și mai mult de 20.000 răniți”.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: “Acum zborurile militare americane s-au încheiat și trupele noastre au plecat din Afganistan. A început un nou capitol al angajamentului Americii în Afganistan. Este unul care se va baza pe diplomație În viitor, orice angajament cu guvernul taliban din Kabul va fi condus de un singur lucru – interesul nostru național. Dacă vom putea lucra cu un nou guvern afgan într-un mod care va contribuit la asigurarea acestor interese, (…) într-un mod care va aduce o mai mare stabilitate pentru țară și regiune și va proteja progresele făcute în ultimele două decenii, o vom face”.

La scurt timp după ce SUA a anunțat sfârșitul misiunii sale în Afganistan, secretarul de stat Anthony Blinken a declarat reporterilor că 123.000 de persoane au fost evacuate în siguranță de când talibanii au preluat conducerea la 14 august.

Dintre aceștia, 6.000 erau cetățeni americani.

Nu este clar câți dintre cei evacuați sunt afgani.

Aproximativ 15.000 de persoane au ajuns în Marea Britanie, potrivit ministerului apărării din Marea Britanie

Canada a evacuat aproximativ 3.700 de cetățeni canadieni și afgani.

În Germania au ajuns în jur de 5.300 de persoane, inclusiv peste 4.000 de cetățeni afgani.

Italia a evacuat puțin peste 5.000 de persoane, inclusiv 4.890 de afgani.

Aproape 3.000 de persoane, inclusiv peste 2.600 de afgani, au fost duși în Franța.

Australia a primit 4.100 de persoane, inclusiv peste 3.200 de cetățeni și afgani.

Olanda, Belgia, Danemarca, Australia și Suedia sunt printre țările care au evacuat mai mult de 1.000 de persoane fiecare de pe aeroportul din Kabul.

Cei 38 de milioane de afgani care rămân în țară se tem cu privire la regulile pe le vor impune talibanii. Ei se tem că interdicțiile și pedepsele dure pentru cei care le încalcă vor fi impuse iar.

surse: Digi24, HotNews

Vezi si

Senatul american a aprobat ajutorul pentru Ucraina și Israel 

Senatul american a aprobat cu o majoritate covârșitoare ajutorul pentru Ucraina și Israel, trimițându-l pe …