Friday , May 31 2024

FOTO. Papa Francisc a sărutat mâna unui lider al indigenilor în Canada, cerând scuze pentru persecuţiile catolicilor la adresa lor

Suveranul Pontif a făcut acest gest neașteptat, luni, în Alberta, Canada, unde a rostit un discurs prin care a cerut scuze pentru rolul Bisericii Catolice în asimilarea forțată a copiilor indigeni din Canada.

Papa Francisc a sărutat mâna unui șef al indigenilor cu care s-a întâlnit luni dimineață, în cadrul turneului de o săptămână pe care îl face în Canada. El a ținut apoi un discurs istoric, în care a cerut iertare pentru suferințele provocate de Biserica Catolică populației indigene din această țară, relatează Catholic News Agency, citat de spotmedia.ro.

“Cer iertare, în special pentru modurile în care mulți membri ai Bisericii și ai comunităților religioase care au colaborat, nu doar prin indiferența lor, în proiecte de distrugere culturală și asimilare forțată promovate de guvernele de atunci, care au culminat cu sistemul de școli rezidențiale”, a spus Suveranul Pontif, în vârstă de 85 de ani.

“Ceea ce ne spune credința creștină este că aceasta a fost o greșeală dezastruoasă, incompatibilă cu Scriptura și cu Iisus Hristos”, a continuat papa. “În fața răului deplorabil, Biserica îngenunchează în fața lui Dumnezeu și îi imploră iertarea pentru păcatele copiilor ei… Eu însumi doresc să reafirm acest lucru, cu rușine și fără echivoc. Vă cer iertare cu umilință pentru răul comis de atât de mulți creștini împotriva persoanelor indigene”, a mai spus acesta.

Aproximativ 150.000 de copii au fost luaţi cu forţa din casele lor, din secolul al XIX-lea până în anii 1970, într-un efort de a-i izola de casele şi cultura lor. Mulţi au fost supuşi la abuzuri, violuri şi malnutriţie într-un “genocid cultural”, cum a fost numită în 2015 această operațiune de către Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere.

Vezi si

Războiul în Fâșia Gaza va dura încă cel puțin 7 luni, potrivit Israelului; noi atacuri la Rafah

Războiul dus de Israel în Fâșia Gaza pentru lichidarea grupării islamiste Hamas și care a …