Tuesday , December 6 2022

Fostul secretar de stat al SUA Colin Powell a murit de COVID

Colin Powell, fostul secretar de stat SUA, a murit din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19. Familia acestuia i-a anunțat decesul printr-o postare pe Facebook.

„Generalul Colin L. Powell, fost secretar de stat al SUA și președinte al Statului Major General, a decedat în această dimineață din cauza complicațiilor provocate de COVID-19″, a scris familia Powell pe Facebook. „Am pierdut un soț, un tată, un bunic remarcabil și iubitor și un mare american”, a precizat familia, menționând că era vaccinat cu schema completă. El avea 84 de ani.

Colin Powell, primul secretar de stat american de culoare al cărui leadership în mai multe administrații republicane a contribuit la modelarea politicii externe americane în ultimii ani ai secolului XX și în primii ani ai secolului XXI, a murit din cauza unor complicații cauzate de COVID-19.

Powell a fost un soldat profesionist și deschizător de drumuri, a cărui carieră l-a purtat de la serviciul de luptă în Vietnam până la a deveni primul consilier de securitate națională de culoare în timpul sfârșitului președinției lui Ronald Reagan și cel mai tânăr și primul președinte afro-american al Statului Major General sub președinția lui George H.W. Bush.

Pentru o vreme, a fost considerat unul dintre principalii candidați la funcția de prim președinte de culoare al Statelor Unite. Însă reputația sa avea să fie pătată pentru totdeauna atunci când, în calitate de prim secretar de stat al lui George W. Bush, a prezentat informații eronate în fața Națiunilor Unite pentru a susține războiul din Irak, lucru pe care avea să îl numească mai târziu o “pată” în dosarul său.

Powell credea că politica de retenție era suficientă pentru a controla regimul irakian. El l-a avertizat pe Bush că dacă ar avea loc un atac, acesta ar trebui să folosească o forță copleșitoare și să aibă un sprijin internațional larg. Acest sprijin ar fi cheia pentru reconstruirea Irakului.

Bush a decis să meargă la război și, într-un moment crucial, Powell a acceptat să-l sprijine pe președinte. Pentru a promova cazul pentru război cu comunitatea internațională, Powell s-a prezentat în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, în februarie 2003, pentru a prezenta dovezi că Irakul a ascuns un program de dezvoltare a armelor în curs. A reușit atunci să convingă Congresul că Irakul reprezintă o amenințare iminentă.

În septembrie 2004, el a mărturisit în fața Congresului că sursele de informații pe care le-a folosit în prezentarea sa din februarie către Națiunile Unite au fost „greșite” și este puțin probabil ca Saddam să aibă stocuri de arme de distrugere în masă.

Powell și-a anunțat atunci demisia din funcția de secretar de stat. Consilierul de securitate națională Condoleezza Rice a fost succesorul său.

Vezi si

Vladimir Putin s-a deplasat în Crimeea, inspectând Podul peste Strâmtoarea Kerci (VIDEO)

 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a traversat, luni, podul peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu …