Tuesday , April 23 2024

Fostul preşedinte al Rezervei Federale a SUA și alți doi economiști au luat Premiul Nobel pentru Economie

Ben Bernanke, Douglas Diamond şi Philip Dybvig au primit luni Premiul Nobel pentru Economie, la Institutul Karolinska din Stockholm, „pentru cercetări asupra crizelor financiare şi băncilor”. Cercetările celor trei au îmbunătăţit semnificativ înţelegerea rolului băncilor în economie, în special în timpul crizelor financiare.

O importantă constatare a cercetărilor lor se referă la motivul pentru care este vitală evitarea colapsurilor băncilor, informează site-ul oficial nobelprize.org, preluat de Agerpres. Marea Depresiune din anii ’30 a paralizat economiile mondiale mulţi ani şi a avut consecinţe semnificative în societate. Totuşi, au fost mai bine gestionate crizele financiare următoare datorită informaţiilor din cercetările laureaţilor din 2022.

Ei au demonstrat importanţa prevenirii colapsurilor extinse ale băncilor. Ben Bernanke, fost preşedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed), este acum la Institutul Brookings, în Washington, în timp ce Douglas Diamond este la Universitatea din Chicago. Philip Dybvig lucrează la Universitatea Washington, în St. Louis.

Premiile vor fi decernate pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel. Fiecare premiu este însoţit de un cec în valoare de zece milioane de coroane suedeze (912.000 de euro). Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.

 

Vezi si

Consulatele Ucrainei au încetat să ofere servicii bărbaților de vârsta mobilizării care trăiesc peste hotare

Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării …

One comment

  1. Si eu care asteptam sa-i fiie imnanat lui Mugur pentru introducerea tampoanelor la cursul de schimb, si punerea fraielor pe cresterea valutelor convertibile pentru a fi mai usor manageriate.
    Ce dezamagire…
    Pacat ca cecul ala de 912.000 de euro nu mai este schimbat in dollari la rata de 1.2 dar vorba romanului ai de primit, n-ai de dat.