Monday , December 4 2023

Fost ministru ucrainean al Economiei din Guvernul Iulia Timoşenko, arestat în Cehia

Un fost ministru al Economiei din Guvernul Iulia Timoşenko, în prezent în opoziţie, a fost arestat în Cehia, a anunţat marţi Ministerul ucrainean de Interne.

Această informaţie a fost transmisă autorităţilor ucrainene de biroul ceh al Interpol, a adăugat ministerul, într-un comunicat, fără a preciza data şi locul arestării sale.

Ministru al Economiei de la sfârşitul lui 2007 până la începutul lui 2010, Bogdan Danilişin a fost inculpat pentru “abuz de putere” într-un caz referitor la “achiziţionarea unor mărfuri cu fonduri publice”, potrivit Parchetului ucrainean. El era vizat de un aviz de căutare internaţional, lansat în august de Kiev.

Acţiunile lui Danilişin au antrenat “cheltuieli ineficiente şi excesive din fonduri publice”, care au provocat o pierdere de 13,9 milioane de grivne (circa 1,3 milioane de euro) pentru statul ucrainean, potrivit comunicatului.

Echipa preşedintelui Viktor Ianukovici, ales la începutul anului, a acuzat de mai multe ori Guvernul Iuliei Timoşenko de deturnări de fonduri.

Mai mulţi foşti oficiali de rang înalt sunt de asemenea vizaţi de anchete şi au fost reţinuţi. În mai, Parchetul a redeschis o anchetă care data din 2003 împotriva lui Timoşenko, rivala lui Ianukovici la prezidenţialele din 2010.

Tabăra fostului premier a denunţat la rândul său persecuţii politice.

Vezi si

Ucraina spune că centrala Zaporojie a fost în pericol de “accident nuclear” sâmbătă noaptea. AIEA confirmă

Ucraina a declarat că două linii electrice care conectează reţeaua sa de electricitate la centrala …