Friday , March 29 2024

Fost ministru al Apărării Ucrainei, acuzat de trădare. De patru ani acesta se refugiase în Belarus

Biroul de Investigații de Stat (DBR) al Ucrainei a raportat suspiciunea de trădare fostului ministru al Apărării al Ucrainei, Mihailo Iejel, care, acceptând să semneze așa-numitele „Acorduri de la Harkov”, a asistat Rusia în ocuparea Crimeei. „Amiralul, care la un moment dat a fost comandantul șef al Forțelor Navale ale Ucrainei și a înțeles toate riscurile prezenței continue a flotei ruse pe teritoriul Ucrainei, a fost de acord cu întregul pachet de documente necesare pentru punerea în aplicare a Acordului dintre Ucraina și Federația Rusă privind problema prezenței Flotei Mării Negre a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei din 21 aprilie 2010, i.e. a Acordurilor de la Harkov”, se arată în mesaj.

DBR a spus că Mihailo Iejel care la acea vreme ocupa funcția de ministru al Apărării Ucrainei a aprobat proiectele acestor documente fără nici măcar să asiste la ședința Cabinetului de Miniștri al Ucrainei din 21 aprilie 2010, la care au fost discutate, precum și fără a efectua un examen juridic obligatoriu cu privire la conformitatea proiectului Acordului constituțional cu legile Ucrainei. „Din acest motiv, s-au creat condițiile pentru ca Flota Rusă de la Marea Neagră să rămână pe teritoriul Ucrainei timp de 25 de ani, ceea ce a contribuit la creșterea echipamentelor și personalului militar al Forțelor Armate Ruse, la modernizarea și înlocuirea navelor, aeronavelor. Principalele arme ale Flotei Mării Negre a Federației Ruse, care se aflau pe teritoriul Ucrainei au continuat să fie folosite în timpul anexării Republicii Crimeea și orașului Sevastopol în 2014, în locul reducerii și scoaterii lor din teritoriul Ucrainei, în conformitate cu termenii Acordurilor de bază”, a menționat DBR.

Născut într-un sătuc din regiunea Vinița, Mihailo Iejel a absolvit cursurile unui liceu din Kiev și apoi a Școlii Navale superioare a Mării Negre, fiind la bază este inginer radio și sisteme de control pentru rachete de croazieră antisubmarine. Și-a început serviciul de ofițer pe navele Flotei Pacificului. În anul 1987 a absolvit facultatea de comandă a Academiei Navale A. A. Grechko iar între 1987-1990 a servit ca șef de stat major al brigăzii de nave anti-submarine a Flotei Pacificului pentru ca în perioada 1990-1993 să fie comandant al diviziei de nave antisubmarine a Flotei Pacificului. În 1993 intră în Forțele Armate ale Ucrainei unde va rămâne până în 2003 când a fost eliberat din serviciul militar în rezervă. Oficial, din cauza sănătății sale. Până atunci fusese pentru câțiva ani adjunct al ministrului Apărării Ucrainei și comandant-șef al Forțelor Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei. De la trecerea în rezervă a ocupat alte funcții importante precum consilier al premierului Ucrainei și inspector al Ministerului Apărării Ucrainei.

Pe vremea fostului președinte (fugar) Viktor Ianukovici, Mihailo Iejel a condus Ministerul Apărării al Ucrainei cu începere din 11 martie 2010 până în 8 februarie 2012. Cu referire la această perioadă, un alt amiral ucrainean – Ihor Oleksandrovici Voroncenco – l-a acuzat pe Mihailo Iejel că a făcut tot ce i-a stat în putință să distrugă acele componente ale Forțelor Armate ale Ucrainei care se adaptaseră la structura NATO. În februarie 2012, Iejel a fost numit consilier al președintelui Ucrainei și în aprilie 2013, Ianukovici l-a numit ambasador în Belarus. În 2014 – Viktor Ianukovici fugise pe fondul tensiunilor din timpul Revoluției Demnității cum este cunoscut „Euromaidanul”, Crimeea fusese ocupată de Rusia fără ca Ucraina să tragă măcar un glonț iar noul președinte ales era Petro Poroșenko – Procuratura Generală l-a acuzat pe Mihailo Iejel în cadrul unei anchete privind procedurile penale legate de distrugerea suportului din spate al armatei ucrainene. În 2015, președintele de la acea vreme a Ucrainei, Petro Poroșenko, l-a rechemat pe Iejel din postul de ambasador la Minsk, dar acesta nu s-a întors în Ucraina. În aprilie 2015, parchetul din Belarus a refuzat să răspundă la cererea Procuraturii Generale a Ucrainei despre faptul că Iejel este cu adevărat tratat la Minsk. Mai târziu, el a spus că locuiește în Belarus cu familia sa și că se va întoarce când se va întoarce în Ucraina dacă există garanții pentru siguranța lui și acuzațiile împotriva lui sunt renunțate. Instanța a permis să cerceteze cazul împotriva lui Iejel în lipsă, deoarece acesta nu s-a prezentat la audieri.

În septembrie 2016, Procuratura Generală a Ucrainei a finalizat o anchetă preliminară absentă a fostului ministru. Pe 20 decembrie 2016, a fost trimisă în judecată cauza cu privire la îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor oficiale în timpul aprobării în 2011 a listei proprietăților militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei care făcea obiectul înstrăinării în baza căreia Ministerul Apărării al Ucrainei a transferat două bombardiere grele Tu-95MS unei companii private, ceea ce a cauzat pierderi de 24 de milioane UAH. Întrucât Iejel se află în afara teritoriului Ucrainei, căutarea sa a fost efectuată de Serviciul de Securitate al Ucrainei. În iulie 2018, a devenit cunoscut faptul că Belarus a acordat statutul de refugiat fostului ministru al Apărării al Ucrainei. În aceste condiții, o instanță ucraineană a încuviințat cererea procuraturii ca în cazul în care Iejel trece granița cu Ucraina sau va fi găsit pe teritoriul țării să se ia măsura reținerii. De atunci și până acum nu a fost găsit și deferit justiției ucrainene iar între timp i s-a mai adăugat acuzația de trădare. (D.P.)

Vezi si

Uriașa bază aeriană NATO care se construiește la Mihail Kogălniceanu îi deranjează pe ruși

Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea …