Wednesday , April 24 2024

Fost agent FBI în Der Spiegel: Al-Qaeda care ne-a atacat în 11 septembrie 2001 nu mai există

Ali Soufan este un fost agent FBI, de origine libaneză, care s-a retras din activitate în 2005, după ce a declarat public că CIA a avut o serie de informaţii pe care nu le-a împărtăşit FBI-ului şi care, furnizate la timp, ar fi putut împiedica atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

 

Într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, Soufan discută despre situaţia actuală a Statelor Unite, despre cum ar fi putut fi preîntâmpinate atacurile din 11 septembrie, despre bin Laden şi raporturile dintre CIA şi FBI, precum şi despre cartea publicată ieri- “The Black Banners: The inside story of 9/11 and the war against al-Qaeda”.
“Este începutul unei noi ere. Cred că al-Qaeda a suferit pagube semnificative. Al-Qaeda care ne-a atacat în 11 septembrie 2001 nu mai există. Comanda lor la centru este extrem de laxă. În cei zece ani, din cauza greşelilor făcute, reputaţia Statelor Unite a fost afectată. Totuşi, am reuşit să reparăm aceste pagube: toate închisorile secrete au fost închise. Tortura în interogatorii a fost eliminată. Unele ordine au fost declasificate. Am făcut totul pe faţă şi am zis să se asumăm toate acţiunile noastre. Ăsta e un lucru rar în orice ţară din lume”, a declarat Soufan pentru publicaţia germană.
(Ali Soufan este împotriva folosirii torturii ca să obţină informaţii de la prizonieri, n.r. Puteţi citi aici un material de opinie din New York Times, pe care îl semnează, vizavi de torturarea deţinuţilor. )
Fostul agent FBI a auzit pentru prima dată de Osama bin Laden într-o revistă musulmană. “Era un interviu pe care i-l luaseră în Sudan şi mă întrebam cine e omul acesta. Apoi, am tot citit despre el în ziare şi au început să mă îngrijoreze declaraţiile lui. I-am urmărit discursul până când am intrat în FBI, în 1997. A fost o evoluţie. Însă atunci, cu fatwa (opinie pe teme religioase privind legea islamică emisă de un Ulema, n.r. ) din februarie 1998, mi-a crescut nivelul de interes pentru el. Eram convins 100% că ceva se va întâmpla”, a afirmat Ali Soufan.
Despre fostul lui şef, John O’ Neill, care şi-a părăsit funcţia şi a devenit şeful Securităţii de la World Trade Center şi care a murit în atacurile teroriste, Soufan spune că O’Neill “a anticipat ce va urma, după bombardarea ambasadelor din Africa de Est şi după USS Cole. A luptat până în acea zi şi a fost convins că ceva important avea să se întâmple. Păcat că nimeni nu l-a luat în seamă”.
(În august 1998, ambasadele americane din Dar es Salaam, Tanzania, şi Nairobi, Kenya, au fost atacate de terorişti. Atacul, revendicat de al-Qaeda, i-a adus în prim-plan pentru prima dată pe Ayman al Zawahiri şi Osama bin Laden. Cele două atacuri s-au soldat cu 11 morţi şi 85 de răniţi în Tanzania şi 212 morţi şi 4000 răniţi în Kenya. În 2000, pe vasul american USS Cole, un bărbat s-a aruncat în aer, omorând 17 persoane şi rănind 39. Atacul a fost revendicat tot de al-Qaeda, n.r.)
În cartea lui, “The Black Banners”, fostul agent emite ipoteza că atacurile din 11 septembrie ar fi putut fi împiedicate dacă nu ar fi existat un << zid chinezesc » între FBI şi CIA.
“Când s-a produs incidentul cu nava Cole, ştiam o persoană care era implicată în atentat- ne-a spus că el a livrat banii unei persoane din al-Qaeda. Au primit bani cei doi care au intrat cu avionul în Pentagon (pe 11 septembrie). Când investighezi un fapt şi ştii cu un an înainte despre deplasările unor oameni, despre bani şi întâlniri, cred că trebuie să înţelegi că există nişte limite ale “zidului”: aveam pontul, cei de la CIA ştiau identitatea celor doi, însă nu le-au pus numele pe o listă, n-au dat numele lor Departamentului de Stat. În 12 septembrie 2001, ne-au spus: “Vă amintiţi de tipii aceia care au livrat banii? Se întâlneau cu nişte bărbaţi pe care îi ştim, ne pare rău că nu v-am spus mai demult”. Pentru mine, lucrul ăsta depăseşte limitele incompetenţei”, a explicat Soufan.
Fostul agent FBI a mai declarat că părerea lui este că americanii nu au încercat să îşi cunoască duşmanii şi că nu ar fi trebuit să folosească tortura asupra celor capturaţi. “Nu e nevoie să fii dur. Oricum, îl ai în custodie. Ştie că tu eşti şeful. Nu trebuie să te porţi ca un şef”.
“Cred că am subestimat motivaţia ideologică a acestei mişcări: ce îi face pe aceşti oameni să se arunce în aer, care este semnificaţia religioasă a mişcării. Din păcate, în acest război, noi uitasem cine suntem, dar nici nu ne cunoşteam inamicii. Ne-au atras într-un război mai lung decât Primul şi Al Doilea Război Mondial. Nu pentru că sunt inteligenţi, ci pentru că nu ne-am înţeles duşmanul. Noi am apelat la tortură (enhanced interrogation techniques) în interogatorii, în schimb. Am făcut exact ce a vrut al-Qaeda să facem”. (romanialibera.ro)

Vezi si

Consulatele Ucrainei au încetat să ofere servicii bărbaților de vârsta mobilizării care trăiesc peste hotare

Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării …