Friday , March 29 2024

FMI se confrunta cu o criza de conducere dupa arestarea lui Dominique Strauss-Kahn

Fondul Monetar Internaţional (FMI) se confruntă cu o criză de conducere după arestarea lui Dominique Strauss-Khan, care vine într-un moment crucial pentru activitatea FMI, se arată într-un articol apărut luni în publicaţia britanică ‘The Telegraph”.

Înfiinţat în 1944 ca o platformă cheie a răspunsului comunităţii internaţionale la lecţiile Marii Crize din anii 1930, FMI s-a impus din nou în timpul recentei crize financiare mondiale.

Deşi la mijlocul anilor 2000 organizaţia cu sediul la Washington şi-a pierdut puterea, concentrându-se mai degrabă pe propria sa birocraţie decât pe nevoile celor 187 state membre, criza din 2007-2008 a arătat brusc importanţa FMI.

După ce Strauss-Kahn a ajuns preşedintele FMI în noiembrie 2007, au crescut spectaculos împrumuturile de urgenţă acordate, de la mai puţin de 2 miliarde de dolari în 2007 la aproape 92 miliarde de dolari anul trecut.

De asemenea, FMI şi-a renegociat mandatul, de la un simplu creditor de urgenţă pentru statele care nu au suficienţi bani pentru a-şi onora angajamentele internaţionale, până la a acoperi ceea ce FMI a descris ca ‘întreaga gamă a problemelor macroeconomice şi a sectorului financiar care afectează stabilitatea globală’.

Având rezerve de 340 miliarde de dolari, din care 254 miliarde de dolari sunt deja promise, FMI poate juca un rol crucial în a decide care ţară poate obţine timp pentru a-şi achita datoriile sau se poate confrunta cu umilinţa intrării în incapacitate de plată. Cei mai mari împrumutători de la FMI sunt România, Ucraina şi Grecia, susţine ‘The Telegraph’.

Pentru a complica problema, John Lipsky, primul adjunct al directorului general al FMI, care va prelua postul de director general, în lipsa şefului FMI, Dominique Strauss-Khan, arestat şi inculpat pentru agresiune sexuală, a anunţat săptămâna trecută că va renunţa în august la poziţia sa, după cinci ani de mandat.

Economiştii apreciază că problemele de la conducerea FMI vin într-un moment crucial pentru Europa. Simon Ward, economist şef la compania Henderson, a declarat că Strauss-Kahn ca persoană a acordat un ‘sprijin susţinut’ implicării FMI în programele de asistenţă financiară pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Republicanii din Congresul SUA au criticat FMI pentru că şi-a extins competenţele.

‘Pentru acel tip de oameni aceasta s-a dovedit o deschidere. Strauss-Kahn a învins orice opoziţie la ajutoarele acordate Europei şi a fost o figură de o importanţă crucială. Dacă ar fi sprijinit mai puţin zona euro, am fi putut probabil vedea intrarea în incapacitate de plată a uneia din economiile care se confruntă cu probleme’, a apreciat Simon Ward.

Consensul de la reuniunea Băncii Asiatice de Dezvoltare (ADB) din Vietnam în urmă cu zece zile sugerează că directorii FMI din Asia vor sprijini candidatul adecvat din Europa’, a afirmat Gerard Lyons, economist şef la Standard Chartered. ‘Ministrul francez de finanţe, Christine Lagarde, a lăsat o bună impresie’, a apreciat Lyons. Totuşi, Lagarde nu a dat cărţile pe faţă, lăsând problema în suspensie.

Şi Gordon Brown, fostul premier britanic, este văzut ca un potenţial candidat dar actualul premier, David Cameron, a afirmat că nu-l va sprijini din cauza poziţiei acestuia faţă de datoria Marii Britanii. În schimb, Cameron a afirmat că următorul preşedinte al FMI ar trebui să vină din Asia.

Dominique Strauss-Khan, directorul general al FMI şi posibil candidat la alegerile prezidenţiale din Franţa a fost arestat şi acuzat duminică de agresiune sexuală şi tentativă de viol, la New York. El urma să se întâlnească cu cancelarul german Angela Merkel şi să participe luni, la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro pentru a discuta situaţia din zona euro şi problema Greciei. (Agerpres)

Vezi si

Premierul polonez Donald Tusk: „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era pre-război. Nu exagerez”

Invazia rusească din Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră …