Saturday , April 20 2024

Finlanda a cerut oficial duminică aderarea la NATO

Finlanda a anunțat oficial că dorește aderarea la NATO. Anunțul a fost făcut duminică, într-o conferință de presă susțiută de președintele și premierul de la Helsinki, conform Reuters.

Președintele, prim-ministrul și miniștrii seniori ai cabinetului Finlandei s-au întâlnit duminică pentru a lua o decizie oficială cu privire la depunerea unei cereri de aderare la NATO.

Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km și o istorie complicată, și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în calitate de partener după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Însă, până la invazia Rusiei în Ucraina, țara nordică s-a abținut de la aderare pentru a menține relații de prietenie cu vecinul său estic.

Președintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus telefonic președintelui rus Vladimir Putin despre planurile țării sale de a adera la NATO, a transmis sâmbătă agenția de presă Interfax, citată de Bloomberg, scrie Reuters. Putin i-a transmis omologului său finlandez Sauli Niinisto că ar fi o greșeală ca Helsinki să abandoneze statutul de neutralitate și să adere la NATO, a transmis Kremlinul, citat de Reuters.

Putin a mai spus că nu există niciun fel de amenințare la adresa securității Finlandei, adăugând că o eventuală schimbare a politicii sale externe ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor bilaterale.

”Vladimir Putin a subliniat că abandonarea tradiției privind politica militară de neutralitate ar fi o greșeală, de vreme ce nu există nicio amenințare la adresa securității Finlandei. O astfel de shimbare în politica externă a țării ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze”, a transmis Kremlinul citat de Reuters.

 

Vezi si

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea continua încă cinci ani

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai …