Monday , March 4 2024

Fidel, 84 de ani, însănătoşit şi în plină activitate

Fidel Castro

Nu a apărut în public zile întregi, luni şi chiar ani. Liderul Revoluţiei cubaneze a abandonat puterea şi s-a ascuns în spatele unei boli despre care mulţi practic nu ştiu nimic. Vineri 13 august împlineşte 84 de ani iar un Fidel mai îmbătrânit şi mai slab şi-a făcut reapariţia în public pentru a-şi recupera locul în faţa cubanezilor, notează vineri El Mundo.
Au rămas în spate anii de convalescenţă. În urmă cu aproape o lună el a reapărut în public şi de atunci fostul preşedinte cubanez a rămas prezent zi de zi, fie în uniforma lui kaki, sau doar în cămaşă cu mânecă scurtă, participând la colocvii, interviuri la televiziune sau luând cuvântul în faţa Parlamentului.
‘Nu de mult am dat ultima mea luptă pentru a mă afla în faţa voastră’, a spus el, subliniind că este ‘total recuperat’ după boala care l-a obligat să renunţe la putere, în iulie 2006. Cu această declaraţie de intenţie şi dorind să elimine orice suspiciune privind starea sănătăţii sale, Fidel revine la a doua tinereţe. Boala care în aceşti patru ani l-a ţintuit la pat a fost singura care l-a doborât. Însă după lunga odihnă a războinicului, Fidel se întoarce mai decis ca niciodată.
De la revenirea sa în rândul cubanezilor, Fidel Castro a evitat să se pronunţe asupra temelor interne sau asupra politicii desfăşurate de fratele său Raul, căruia i-a predat preşedinţia ţării. Intervenţiile lui s-au axat asupra amintirilor din lupta de gherilă, mediului înconjurător, sau pericolul unui război nuclear declanşat de veşnicul său duşman ‘imperiul’ SUA. Războiul, în opinia lui, ar putea izbucni în timp ce un crucişător american verifică o navă comercială iraniană, în cadrul respectării sancţiunilor împotriva Teheranului aprobate de Consiliul de Securitate al ONU. În acest caz, el prevede sfârşitul lumii.
‘Echilibrul actual nu ar mai putea fi păstrat şi s-ar răsturna iremediabil’, a spus Castro în faţa Parlamentului reunit într-o sesiune extraordinară cerută de el pentru a dezbate această temă căreia i-a dedicat numeroase articole din seria ‘Reflecţiilor’. Fostul şef de stat şi-a concentrat speranţele asupra unei persoane, Barack Obama, insistând să-l ‘convingă’ să se decidă împotriva războiului. ‘Un om va trebui să ia singur această decizie: preşedintele SUA. Prins cu numeroase treburi, el încă nu şi-a dat seama, dar consilierii lui încep să înţeleagă’, a spus el.
Pentru aniversarea lui, artiştii cubanezi au pregătit deja ‘Ziua Artistică a lui Fidel şi pentru Pace’, cu concerte, recitaluri de poezie şi lectură de cărţi. Vineri vor susţine recitaluri 200 de coruri de copii în întreaga ţară, în timp ce sâmbătă va avea loc un mare concert la Universitatea din Havana, unde Castro a studiat Dreptul şi s-a lansat în politică.
Aniversarea liderului cubanez, născut la 13 de agust 1926 în localitatea Biran, al treilea dintre cei şapte copii, coincide cu lansarea în librării a primului său volum de memorii. ‘Victoria strategică’ o carte de aproape 900 de pagini în care povesteşte anii săi de luptă armată împotriva regimului lui Fulgencio Batista. În cartea scrisă în timpul convalescenţei se descrie drept un ‘rebel’ mărturisind că anii de adolescenţă şi tinereţe l-au transformat într-un ‘revoluţionar şi luptător’.
‘Nu m-am născut politician, însă de mic am urmărit evenimentele care, întipărite în minte, m-au ajutat să înţeleg realităţile lumii’, scrie el în introducere. Cartea a fost tipărită în 60.000 de exemplare. Fidel Castro spune că lucrează la al doilea volum, care va fi principala lui ocupaţie, după numeroasele activităţi care l-au determinat să vorbească despre război. ‘N-am nimic de făcut, deci îmi rămâne timp suficient’, a comentat el ironic. (Agerpres)

Vezi si

Șeful spionajului militar ucrainean: Nu va exista nicio „înghețare” a războiului

Declarații foarte puternice au fost făcute de șeful GUR Kiril Budanov în ultimul său interviu, …