Tuesday , April 23 2024

Facebook și Instagram, interzise oficial în Rusia pentru „extremism”

Un tribunal din Moscova a interzis luni rețelele sociale ale Meta, Facebook și Instagram, în Rusia, apreciind că desfășoară activități „extremiste”. De mai bine de o săptămână, cele două rețele sociale sunt suspendate în Rusia, la fel ca și Twitter, dar pot fi accesate via VPN.

Serviciile secrete rusești, FSB, au cerut în cursul zilei de luni interzicea „imediată” a Facebook și Instagram, pe care le-a acuzat de activități „îndreptate împotriva Rusiei și a forțelor sale armate”.

Tribunalul a dat curs unei solicitări formulate de Parchetul General de la Moscova care a cerut catalogarea Meta ca organizație extremistă mai devreme în cursul acestei luni după ce compania lui Zuckerberg a anunțat că va permite temporar apelurile la violență împotriva militarilor ruși care au invadat Ucraina și la adresa președintelui Vladimir Putin.

Ulterior, Meta a dat înapoi asupra deciziei, amintind că nu permite apelurile la asasinarea unor șefi de stat pe platformele sale, potrivit CNN.

Judecătoarea Olga Solopova a notat în hotărâre că decizia „trebuie pusă în aplicare imediat”.

„Instanța a dat curs unui proces intentat de prim-adjunctul procurorului general împotriva holdingului Meta Platforms Inc. referitor la interzicerea activităților sale pe teritoriul rus”, a precizat instanța, într-un mesaj pe Telegram, citat de Le Figaro.

Aplicația de mesagerie WhatsApp, și ea deținută de Meta, nu este vizată de această măsură.

 

Vezi si

Zelenski: Ucraina şi Statele Unite “au început să lucreze” la un acord bilateral de securitate

Ucraina şi Statele Unite “au început să lucreze” la un acord bilateral de securitate, a …