Saturday , June 22 2024

Extrema dreaptă, pe primul loc în Franța. Macron anunță dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate

Exit-poll-urile franceze arată că partidul Adunarea Națională (RN) al lui Marine Le Pen, condusă de Jordan Bardella, a ieșit pe primul loc cu 32% din voturi, potrivit BBC.

Partidul Renaissance al președintelui Macron, condus de Valerie Hayer, s-a clasat pe locul al doilea, cu 15,2%. Socialiștii, sub conducerea lui Raphael Glucksmann, au reușit să obțină 14%. Ecologiștii și Reconquete, partidul lui Eric Zemmour, sunt cotați cu puțin peste 5%, dar s-ar putea să nu trimită niciun europarlamentar în Parlament. Prezența la vot în Franța a fost de aproximativ 51%, deci puțin mai mare decât cea din 2019, de 50,12%.

Emmanuel Macron a anunțat dizolvarea parlamentului și organizarea de noi alegeri legislative imediat după înfrângerea severă suferită la europarlamentare. „Nu mă pot preface că nu s-a întâmplat nimic”, a spus președintele.

Macron a admis că rezultatele sunt un dezastru pentru guvernul său. Într-un pariu politic de mare risc, cu mai puțin de două luni înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice, el a declarat că alegerile pentru camera inferioară vor fi convocate pentru 30 iunie, cu un al doilea tur de scrutin pe 7 iulie.

Decizia neașteptată a lui Macron, scrie Reuters, l-ar putea lăsa pe președinte într-o poziție și mai slabă, dacă partidul lui Le Pen va câștiga o majoritate parlamentară. „Suntem gata să preluăm puterea dacă poporul o dorește”, a anunțat Le Pen, care a spus că victoria de la europarlamentare este una istorică.

 

Vezi si

Cele 27 de ţări ale UE confirmă că marți se deschid negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a …