Friday , April 19 2024

Explozii la sediul Ministerului Securităţii Publice de la Tiraspol, capitala regiunii separatiste transnistrene

Mai multe explozii au avut loc luni la sediul Ministerului Securităţii Publice de la Tiraspol, capitala regiunii separatiste Transnistria susţinută de Rusia, după un atac cu lansatoare de grenade care nu s-a soldat cu răniţi, a anunţat poliţia transnistreană, informează AFP.

“Ferestrele etajelor superioare au fost sparte. O coloană de fum iese din birouri. Teritoriul adiacent este încercuit de poliţişti”, a declarat poliţia transnistreană într-un comunicat.


Potrivit primelor informaţii, clădirea a fost vizată de tiruri de lansatoare de grenade portative, precizează comunicatul. “Nimeni nu a fost rănit”, subliniază acesta.

Exploziile au avut loc luni în jurul orelor 15:00 GMT, potrivit unor martori citaţi de mass-media locale.

În fotografii publicate pe reţele sociale de către martori se poate vedea uşa de la intrare în clădire distrusă şi ferestrele imobilului vecin sparte.

Pompieri şi poliţişti au fost desfăşuraţi la faţa locului, iar traficul rutier din centrul oraşului a fost blocat de poliţie.

Luni a fost declarată zi de sărbătoare în Transnistria, cu ocazia Paştelui ortodox.

Reacția Chișinăului

Guvernul Republicii Moldova a condamnat luni atacul cu lansatoare de grenade asupra clădirii așa-zisului Minister al Securității din Transnistria și a susținut că scopul lui este „crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate”

”Biroul politici de reintegrare își exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs astăzi în orașul Tiraspol. Potrivit informației disponibile, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.

Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale. În acest context, Biroul politici de reintegrare cheamă la păstrarea calmului și împreună cu instituțiile naționale competente monitorizează evoluțiile cazului menționat”, a transmis executivul de la Chișinău într-un comunicat.

Învecinându-se cu Ucraina, Transnistria şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova după un scurt război civil care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice. Regiunea separatistă are propria monedă şi propriile forţe de securitate.

Acest teritoriu, care numără circa 500.000 de locuitori, este însă puternic dependent de Rusia, care îi furnizează gratuit gaz şi a desfăşurat acolo 1.500 de militari.

Transnistria nu este recunoscută ca stat independent de comunitatea internaţională, inclusiv de Moscova, care o consideră însă un cap de pod situat nu departe de frontierele Uniunii Europene, relateaza Agerpres.

Vezi si

Iranul susține că nu au fost explozii la sol. Sistemul de apărare anti-aeriană ar fi distrus trei drone israeliene în aer

Israelul a lansat joi noaptea, 18 aprilie, un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile …