Tuesday , March 5 2024

Explozie într-o mină din Noua Zeelandă: doi supravietuitori, 36 de disparuti în subteran

Cel puţin 36 de mineri au fost daţi dispăruţi după o explozie produsă într-o mină de cărbuni din Noua Zeelandă, autorităţile demarând operaţiuni de căutare.

Doi mineri au supravieţuit exploziei, dar nu se ştie nimic despre alţi 36 de mineri care erau în subteran în momentul accidentului, a anunţat directorul general al companiei miniere, Peter Whittall.

Explozia s-a produs vineri după-amiază, în jurul orei locale 16.30 (05.30 ora României), într-o mină de cărbune din Pike River, a anunţat poliţia. Potrivit primarului, poliţia, elicoptere de salvare şi ambulanţe au sosit la faţa locului.

“Încercăm să aflăm ce s-a întâmplat în subteran. Toată conducerea încearcă să afle ce s-a întâmplat şi când vom şti, vom putea publica un comunicat de presă”, a anunţat compania minieră.

O echipă specializată în operaţiuni de salvare se afla la faţa locului şi încerca să îi localizeze pe minerii dispăruţi.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a confirmat că 36 de mineri sunt daţi dispăruţi. “Doi mineri au ieşit din mină şi primesc îngrijiri medicale la suprafaţă”, a declarat Peter Whittall.

Explozia a provocat întreruperea alimentării cu energie electrică în zona minei Pike River, îngreunând operaţiunile de căutare. La faţa locului au fost trimise ambulanţe şi elicoptere.

“Nu sunt veşti bune”, a declarat primarul localităţii, Tony Kokshoorn, după ce iniţial anunţase că dispăruseră între 25 şi 30 de mineri.

Ministrul neo-zeelandez al Minelor, Gerry Browlee, a anunţat că Guvernul va face tot posibilul pentru salvarea minerilor, explicând că mina este solidă şi are un sistem de ventilaţie eficient. Mina este deţinută de compania New Zealand Oil and Gas şi de grupurile indiene Gujarat NRE Coke şi Saurashtra Fuels Private.

Accidentul s-a produs după închiderea Bursei din Wellington. Însă la Bursa australiană, valoarea acţiunilor Pike River Coal a scăzut cu 14 la sută.

În 1896, o explozie în mina neo-zeelandeză Brunner s-a soldat cu moartea a 65 de mineri, acesta fiind cel mai grav accident din istoria ţării.

Pe 13 octombrie, în Chile, 33 de mineri au fost scoşi din subteran după mai mult de două luni.

Vezi si

Rusia a înregistrat în februarie cea mai mare rată a pierderilor în rândul trupelor sale de la începutul războiului

Mai mulți soldați ruși au fost uciși și răniți zilnic în Ucraina în luna februarie …