Thursday , March 28 2024

Evenimentele din lumea araba confirma necesitatea diversificarii resurselor energetice din UE

Mi[c\rile sociale din Africa de Nord arat\ în ce m\sur\ stabilitatea politic\ [i socio-economic\ constituie o condi]ie preliminar\ pentru securitatea livr\rilor energetice în Uniunea European\ (UE), afirm\ pentru Trend News Agency (Azerbaidjan) juristul german Frank Umbach, directorul programului “Securitatea energetic\ interna]ional\” din cadrul Centrului de strategie european\ a securit\]ii de la Munchen.

“}\rile din sudul UE – Italia, Spania [i Fran]a – depind de stabilitatea din Africa de Sud, iar ultimele evenimente de acolo îndeamn\ ]\rile europene la o mai mare diversificare a surselor de petrol [i de gaz în UE”, subliniaz\ Umbach.

Livr\rile de gaz din Libia în Europa, prin gazoductul Greenstream, au încetat din cauza revoltelor din aceast\ ]ar\. Companiile din domeniul petrolului [i gazului au început s\-[i sisteze opera]iunile din Libia [i s\-[i evacueze angaja]ii. Acest lucru a dus la o cre[tere spectaculoas\ a pre]urilor la petrol.

“Actualele evenimente din lumea arab\ demonstreaz\ necesitatea înfiin]\rii unui “al doilea coridor” [i a gazoductului Nabucco, care propune importul de gaz nu doar din Azerbaidjan [i Turkmenistan, ci chiar din Irak [i pe viitor din Iran”, î[i exprim\ convingerea expertul german.

De altfel, în opinia lui Umbach, strategia comun\ de diversificare începe întotdeauna de la un echilibru pentru întreg pachetul energetic, nu doar de la importul de petrol [i gaz. În afar\ de aceasta, cea mai bun\ strategie energetic\ r\mâne majorarea eficien]ei în utilizarea de energie.

“Nu cred c\ lec]ia ultimelor luni const\ în necesitatea trecerii de la un furnizor instabil de petrol [i gaz la altul. Desigur, Rusia a fost mereu partenerul enetrgetic de baz\ al UE, îns\ Europa trebuie s\ aib\ grij\ s\ nu devin\ prea dependent\ în domeniul gazului, lucru care se va întâmpla dac\ statele membre ale UE nu vor avea grij\ s\-[i asigure o mai mare diversificare [i Rusia va continua s\ asigure peste 60 la sut\ din importurile de gaz pe pia]a european\”, aten]ioneaz\ specialistul german.

Potrivit lui Umbach, ]inând cont de leg\tura dintre pre]ul la gaz [i cel la petrol, de eforturile UE în vederea diminu\rii consumului [i importurilor de gaz, de rena[terea energeticii nucleare în Europa, de perspectivele gazului netradi]ional în Europa, de extinderea utiliz\rii gazului lichefiat [i de majorarea importului de gaz din Norvegia, perspectivele pie]ei de gaz europene se vor schimba într-un viitor nu atât de îndep\rtat. “Nu v\d pe pia]a european\ loc pentru gaz din conduct\, în condi]iile în care este preconizat\ o reducere a consumului de gaz în Europa”, afirm\ expertul german.

Proiectul South Stream prevede înfiin]area unui nou traseu pentru livr\rile de gaz din Rusia în Europa. Capacitatea acestui gazoduct ar urma s\ fie de 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar investi]iile totale ar urma s\ se ridice la 25 de miliarde de euro. În opinia lui Umbach, Rusia nu de]ine gaz suficient pentru South Stream: alimentarea gazoductului cu gaz de la z\c\mântul Iamala sau de la altele noi constituie un proiect mult prea costisitor ast\zi, când vor deveni accesibile surse de gaz alternative.

“Situa]ia instabil\ (din lumea arab\) aminte[te despre vulnerabilitatea Europei [i lumii întregi: resursele de petrol r\mase vor ajunge doar pentru 40 de ani. Epoca petrolului ieftin se încheie, în timp ce sectorul de transport din întreaga lume continu\ s\ depind\ de o singur\ surs\ de energie – petrolul”, subliniaz\ expertul german.

În acest fel, potrivit lui Umbach, oamenii trebuie s\-[i dubleze eforturile globale în vederea elabor\rii de resurse energetice de alternativ\, folosite pentru transport, [i s\ fac\ motoare mult mai eficiente [i mai economice din punct de vedere energetic.

Vezi si

Uriașa bază aeriană NATO care se construiește la Mihail Kogălniceanu îi deranjează pe ruși

Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea …