Saturday , December 9 2023

Eurodeputatul austriac Strasser demisionează în urma dezvăluirilor din Sunday Times

Trei deputaţi europeni şi foşti miniştri – un român, un sloven şi un austriac – s-au declarat dispuşi să îşi “vândă serviciile” pentru sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti de la cotidianul britanic The Sunday Times care s-au pretins a fi lobbyişti, relatează AFP. În urma dezvăluirilor din Sunday Times, Ernest Strasser a anunţat că se retrage complet din viaţa politică.

Ernest Strasser, liderul europarlamentarilor austrieci în cadrul PE, a anunţat că se retrage complet din viaţa politică, ca urmare a ceea ce el numeşte “o campanie politică” îndreptată împotriva sa şi care ar putea aduce prejudicii partidului austriac OVP, din care face parte, scrie cotidianul austriac Wiener Zeitung, citat de Gândul.

Anunţul eurodeputatului Strasser, fost ministru de interne al Austriei, vine după ce cotidianul britanic Sunday Times relatase că trei europarlamentari, printre care şi românul Adrian Severin, au fost de acord să îşi vândă serviciile contra unei sume de bani. Cei care i-au demascat erau jurnalişti de investigaţie britanici, “deghizaţi” în lobby-işti (persoane care încearcă să influenţeze politicienii, în interes propriu sau al organizaţiei din care fac parte).

Decizia lui Strasser vine după ce, la puţin timp de la publicarea articolului, europarlamentarul a declarat că şi-a dat seama că jurnaliştii nu erau lobbyişti, dar că a intrat în jocul lor, pentru a-i da ulterior pe mâna poliţiei. Potrivit cotidianului austriac der Standard, Strasser a încasat peste 500.000 de euro într-un an, el precizând, într-una din înregistrările publicate de britanici, că “onorariul său de lobby-ist” este de 100.000 de euro pe an şi că are cinci clienţi.

În urma dezvăluirilor, europarlamentarul român Adrian Severin a anunţat că a cerut preşedintelui PE să ia în calcul “măsuri penale” faţă de ziariştii de la Sunday Times şi că discută cu firme de avocatură pentru deschiderea unei acţiunii de defăimare în Marea Britanie.

Vezi si

Ucraina a revizuit legislaţia privind minorităţile naţionale şi pe cea anticorupţie, în aşteptarea deciziei privind negocierile de aderare la UE

Parlamentul ucrainean a adoptat vineri un act normativ prin care sunt revizuite mai multe legi …