Tuesday , May 11 2021

Erdogan a transformat Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul in moschee

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a deschis calea înspre transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee după ce vineri a revocat statutul actual de muzeu al acesteia, anunță presa din Turcia citată de AFP. Imediat Erdogan a semnat un decret care transformă Hagia Sofia în moschee.

Ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, a declarat că acțiunea Turciei reprezintă o „provocare deschisă” pentru întreaga lume civilizată.

„S-a decis plasarea Sfintei Sofia sub administrarea Diyanet-ului (Autoritatea pentru culte) și redeschiderea acesteia pentru rugăciuni musulmane”, a anunțat pe Twitter Erdogan, atașând o imagine cu decretul semnat.

Consiliul de Stat turc a acceptat cererea mai multor organizații de a anula o decizie a guvernului din 1934 care acorda clădirii din Istanbul statutul de muzeu, potrivit agenției de stat Anadolu.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea de bizantini, care își încoronau aici împărații, Sfânta Sofia face parte din patrimoniul mondial al UNESCO și este una dintre principalele atracții turistice din Istanbul.

Transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de otomani, în 1453, a fost transformată în muzeu în 1934 de liderul tinerei republici Turce, Mustafa Kemal.

Statutul său a devenit însă în mod regulat subiect de polemici: din 2005, mai multe asociații au sesizat în repetate rânduri justiția pentru a cere revenirea la statutul de moschee.

Erdogan, un nostalgic al Imperiului otoman care încearcă în prezent să-și apropie și mai mult electoratul conservator, pe fondul crizei economice provocate de coronavirus, s-a declarat în mai multe rânduri pentru revenirea la statutul de moschee.

Anul trecut, președintele turc a calificat transformarea Sfintei Sofia în muzeu drept o „greșeală foarte mare”.

HotNews

Vezi si

Certificatul european de vaccinare a intrat în etapa testelor tehnice. Când va putea fi folosit

Certificatul sanitar european, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile pandemiei şi …