Thursday , July 25 2024

Erdogan a mers la meciul Turciei cu Olanda după scandalul iscat de Demiral, suspendat că a făcut salutul unui grup extremist

Președintele turc Recep Erdogan a fost sâmbătă seară în tribunele stadionului Olympiastadion din Berlin, la meciul Olanda-Turcia. Vizita sa în Germania are loc în plin scandal diplomatic pornit de la gestul făcut de jucătorul turc Merih Demiral, care a celebrat un gol în optimi cu salutul controversat al unei grupări extremiste. Pentru a fi prezent la Berlin, Erdogan și-a anulat o vizită oficială în Azerbaidjan.

Scandalul „Salutul lupului” a fost declanșat de jucătorul turc Merih Demiral care a făcut gestul ce simbolizează susţinerea mişcării turce de extremă dreaptă “Lupii gri”, după ce a marcat unul dintre cele două goluri ale naţionalei sale împotriva austriecilor, în optimi la EURO.

Demiral a fost suspendat pentru două meciuri “pentru nerespectarea principiilor generale de conduită, pentru încălcarea regulilor fundamentale de bună purtare, pentru utilizarea evenimentelor sportive pentru demonstraţii cu caracter nesportiv şi pentru discreditarea fotbalului”, a spus UEFA.

Gestul lui Demiral a provocat tensiuni diplomatice între Turcia şi Germania. Turcia l-a convocat miercuri pe ambasadorul Germaniei la Ankara pentru a protesta faţă de comentariile ministrului german de interne Nancy Faeser, care a calificat sărbătoarea jucătorului drept “inacceptabilă”. Germania a răspuns a doua zi prin chemarea ambasadorului turc la Berlin.

Preşedintele Erdogan a susţinut că Demiral doar “şi-a exprimat entuziasmul”, iar mai multe ministere din Turcia au denunţat ancheta UEFA şi reacţia ministrului german.

“Condamnăm decizia nedreaptă şi părtinitoare a UEFA, care nu are temei juridic şi pe care o considerăm pur politică”, a reacţionat ministrul turc al Sportului, Osman Aşkin Bak, pe reţeaua de socializare X. “Vom continua să ne afirmăm drepturile prin mijloace legale împotriva acestui dublu standard aplicat ţării noastre şi fotbalistului nostru”, a adăugat el.

Înaintea meciului de sâmbătă, un marș al suporterilor turci a fost oprit de poliție în Berlin, după ce și aceștia au folosit „saltului lupului”.

„Lupii gri” sunt o organizație ultra-naționalistă, rasistă și violentă. Este considerată cea mai mare mișcare de extremă dreaptă din Germania. Nici organizația, nici salutul nu sunt interzise în Germania. Prin urmare, nu există nicio infracțiune comisă de Demiral. Însă în Austria și Franța salutul e interzis. Iar UEFA sancționează frecvent simbolurile politice, care sunt adesea considerate „nepotrivite pentru un eveniment sportiv”, de către organul disciplinar.

foto: Anadolu

Vezi si

Rusia susţine că este gata să negocieze cu Ucraina chiar şi cu preşedintele Zelenski la putere

Kremlinul a indicat joi prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov că Rusia este dispusă să …