Thursday , April 18 2024

El este primul soldat rus care va fi judecat în Ucraina pentru crime de război. A împușcat mortal un civil neînarmat care vorbea la telefon

Un tribunal din Kiev va judeca primul proces pentru crime de război de când Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, anunță The Guardian, citat de Mediafax.

Un soldat rus va fi acuzat de uciderea unui civil de 62 de ani. Cazul are loc în condițiile în care numărul crimelor înregistrate de procurorul general al Ucrainei a depășit 11.000, iar UNICEF a raportat că cel puțin 100 de copii au fost uciși în război numai în luna aprilie.

Acuzatul este Vadim Shysimarin, un comandant în vârstă de 21 de ani al diviziei de tancuri Kantemirovskaya, care se află în prezent în custodie ucraineană.

Se presupune că Shysimarin a luptat în regiunea Sumy, în nord-estul Ucrainei, când a ucis un civil pe 28 februarie în satul Chupakhivka.

El este acuzat că a tras asupra unei mașini civile după ce convoiul său de vehicule militare a fost atacat de forțele ucrainene. El a condus apoi mașina împreună cu alți patru soldați, în timp ce încerca să fugă de luptătorii ucraineni.

Shysimarin l-a împușcat mortal pe bărbatul neînarmat, care se afla pe o bicicletă și vorbea la telefon.

Crima s-ar fi petrecut la „zeci de metri” de casa victimei și ar fi fost comisă cu o pușcă AK-74.

Cazul a fost înregistrat săptămâna aceasta la un tribunal penal.

Un purtător de cuvânt al biroului procurorului a declarat: „Procurorii și anchetatorii de la SBU (serviciile secrete ucrainene) au adunat suficiente dovezi privind implicarea sa în încălcarea legilor de război, combinată cu o crimă cu premeditare. Pentru aceste acțiuni, el riscă între 10 și 15 ani de închisoare sau închisoare pe viață”.

Vezi si

Consiliul de Securitate al ONU votează vineri privind primirea în organizaţie a statului palestinian

Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze vineri în privinţa cererii statului palestinian de …