Thursday , February 2 2023

UE susține că Rusia a comis o ”crimă de război” la Dnipro

Lovitura extrem de sângeroasă a forțelor ruse împotriva unui imobil rezidențial din Dnipro, centrul administrativ al regiunii Dnepropetrovsk din estul Ucrainei, reprezintă o “crimă de război” pentru care cei responsabili trebuie să fie urmăriți penal, a transmis luni președinția suedeză a Uniunii Europene, potrivit AFP și Reuters.

Suedia condamnă atacurile rusești împotriva infrastructurii ucrainene și a obiectivelor civile, inclusiv atacul împotriva unui bloc de apartamente din Dnipro, a declarat într-o conferință de presă comună susținută de premierul suedez Ulf Kristersson cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Kristersson a condamnat un “atac oribil”, subliniind că printre victime se numără și copii. “Guvernul suedez condamnă în termenii cei mai fermi atacurile continue și sistemice ale Rusiei împotriva civililor, obiectivelor civile și infrastructurii critice, inclusiv atacul de sâmbătă asupra unui bloc de apartamente din orașul Dnipro”, a declarat Kristersson, a cărui țară asigură de la începutul anului președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

“Atacurile intenționate împotriva civililor sunt crime de război, iar cei care sunt responsabili de ele trebuie să fie urmăriți penal atât timp cât va fi necesar”, a adăugat el, în contextul în care o lovitură efectuată sâmbătă a ucis zeci civili într-un bloc de nouă etaje din Dnipro și pentru care Kremlinul a negat orice responsabilitate.
Conform agenției ucrainene de presă Unian, bilanțul bombardamentului asupra imobilului din Dnipro a ajuns luni la 40 de morți, între care trei copii, și 75 de răniți, între care 14 copii, iar numărul victimelor ar putea în continuare să crească pe măsură ce acțiunile de căutare avansează. Ca de obicei, Kremlinul a dezmințit responsabilitatea Rusiei în acest măcel, dând vina pe Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit despre “o tragedie” cauzată posibil de apărarea antiaeriană ucraineană.

Vezi si

Ucraina va primi din SUA rachete cu rază mai lungă de acţiune. Rusia: Nu vor schimba mersul evenimentelor

Anunţurile de la Washington că Ucraina va primi rachete cu rază mai lungă de acţiune …