Tuesday , February 27 2024

După Danemarca, Elveția ridică toate restricțiile la mijlocul lui februarie. Fără mască, fără certificat, dar cu izolarea celor infectați

Elveția susține că suntem pe cale de a intra în faza endemică a COVID-19, care poate fi mai ușor de gestionat, și intenționează să ridice toate restricțiile până la jumătatea lunii februarie.

„Bineînțeles că pandemia nu s-a încheiat, însă vedem lumina la orizont”, a spus miercuri președintele confederației elvețiene, Ignazio Cassis, citat de AFP.

Semnele unei ieșiri iminiente din criză se înmulțesc, lăsând să se întrevadă începutul unei faze endemice, se arată într-un comunicat al guvernului care anunță renunțarea, de la 3 februarie, la carantină pentru contacții unui caz COVID-19 și la obligația muncii de la domiciliu.

Cassis a susținut că această nouă fază este posibilă datorită vaccinării și a cerut prudență în continuare.

„Sfârșitul crizei nu înseamnă sfârșitul virusului. Învățăm să trăim cu el”, a subliniat el, referindu-se în special la o posibilă sezonalitate a COVID-19, precum gripa.

Ridicarea totală a restricțiilor ar putea intra în vigoare din 17 februarie, eliminând astfel obligativitatea prezentării permisului de sănătate la restaurante și în centrele culturale, dar și purtarea măștilor de protecție în mijloacele de transport în comun și magazine. De asemenea, nu vor mai fi restricții legate de întâlniri private și publice.

Dacă situația însă rămâne incertă până pe 16 februarie, Elveția a planificat să procedeze la o relaxare în două etape.

În orice caz, persoanele infectate vor trebui să continue să se izoleze.

Consiliul Federal își bazează relativul optimism pe „evoluția favorabilă a situației din spitale” în ciuda unei rate record de contaminare în țară.

Marți, Danemarca a fost prima țară din Europa care a ridicat toate restricțiile. În aceeași zi, șeful OMS a avertizat că este „prematur” ca țările să declare victoria asupra COVID-19.

Vezi si

Unele state occidentale iau în considerare acorduri bilaterale pentru a trimite trupe în Ucraina, susține premierul slovac

Mai mulți membri ai NATO și Uniunii Europene iau în considerare trimiterea de soldați în …