Monday , March 4 2024

Două cutremure simultane, resimţite la Sofia

Două cutremure simultane au fost înregistrate vineri în capitala bulgară Sofia. Potrivit datelor Institutului Naţional de Fizică a Pământului, preluate de presa sofiotă, ambele s-au produs la orele 10.08. Unul a avut magnitudinea de 3,5 pe scara Richter, iar epicentrul lui s-a aflat în partea de sud a capitalei, iar cel de al doilea a fost puţin mai slab – 3,3 grade pe scara Richter – şi s-a produs în partea de nord a Sofiei.

Cutremurele s-au resimţit destul de puternic la etajele superioare. Există informaţii despre daune materiale minore. Seismele au provocat panică în rândul populaţiei Sofiei, precum şi în parlament a căruia şedinţa este transmisă în direct de postul naţional de radio. Mulţi locuitori ale capitalei se întreabă dacă nu urmează un seism mai puternic în condiţiile în care alte două cutremure au fost resimţite în după-amiaza de joi şi în noaptea de joi spre vineri. Primul a avut magnitudinea 2,5 pe scara Richter, şi epicentrul în partea de sud-est a capitalei bulgare, iar cel de al doilea s-a produs la circa 130 kilometri de capitala bulgară, pe teritoriul Macedoniei, şi a avut o magnitudine de 3,4 pe Richter.
Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Nikolai Miloşev, a declarat pentru postul naţional de radio că ar fi logic să urmeze alte seisme de o intensitate mai mică. El şi-a exprimat speranţa că acestea nu vor fi resimţite de populaţie, dar a precizat că nimeni nu este în stare să prezică cu exactitate ce va urma.
Capitala bulgară se află într-o zonă cu un nivel sporit de activitate seismică. Un alt cutremur s-a produs în zona la data de 27 august şi a avut magnitudinea 2,8 pe scara Richter.

Vezi si

Câte țări NATO iau în calcul trimiterea de trupe în Ucraina

Doi ani de război declanșat de Rusia asupra Ucrainei iar soluția președintelui Franței – care, …